|
Nye farvann for Elias
Den vesle redningsskøyta Elias har byttet farvann. Trivelige Lunvik er fortsatt scene for eventyrene, men TV2 er byttet ut til fordel for NRKSuper og produksjonsselskapet Animando er inne istedenfor Filmkameratene. Dessuten er karakteruniverset utvidet og flere av de kjente karakterene har fått nytt utseende. Forandring fryder er det et kjent munnhell, men i tilfellet Elias er jeg en smule betenkt.
Anslaget for denne nye versjonen av Elias kommer i form av åpningssangen, hvor Esben “Dansken” Selvigs rap er byttet ut med Halfdan Sivertsens koselige vise i Labbetuss har bursdag-stil. Jeg kan forstå byttet ut i fra et ønske om å knytte serien tettere på det rotekte nordlandske og et mer ensidig fokus på den yngste målgruppen, men samtidig er valget av Sivertsen et steg 20 år tilbake i tid rent barne-tv-messig. Anslaget blir tamt i mine øyne og ører og gjør universet til Elias litt mindre interessant.
Valget av ny åpningssang henger nok også sammen med endringer i karakterene som befolker Lunvik. Selvig ga stemme til den småhippe fiskebutikken på kaia i den opprinnelige TV-serien, men nå er fiskebutikken og rorbuene tatt ut av serien og Krana får regjere kaia alene. Disse valgene er med på å strømlinjeforme serien, slik at karakterene i hovedsak er knyttet til de mekaniske innretningene som omkranser Elias-universet. Unntaket er måkeparet som dukker opp med jevne mellomrom.
Det er også enkelte nye karakterer som bidrar til å utvide universet som omkranser Elias og en del gamle kjenninger har fått et oppusset utseende. Lystbåten Celina er blant de nye tilskuddene og utgjør en kvinnelig versjon av Kruse Knallkul. De kjente karakterene er blitt gitt mer persondefinerende detaljer, slik at de tydeligere skiller seg fra den omkringliggende scenografien. Krana har fått et hodetørkle og Tråle har fått en lue som gir ham en tydeligere funksjon som fisker og helikopteret Helinor fremstår som helt nytt. Jeg antar disse designvalgene er gjort for å være tydeligere mot en ung målgruppe og et internasjonalt marked som ikke nødvendigvis er kjent med livet langs en norsk kaikant.
Samlet sett bidrar valgene som er gjort i Elias-universet til å tydeliggjøre målgruppen, men i mine øyne fungerer også valgene som er gjort begrensende. Elias fremstår som mer strømlinjeformet og tam i denne nye TV-serien og tilknytningen til den freske nord-norske kulturen er mindre tydelig. Rorbuene som ga noen vokale fraspark i den opprinnelige serien er fjernet og historiene som fortelles er tamme varianter av de opprinnelige eventyrene som Elias bega seg ut på sammen med Filmkameratene og TV2.
Følgende episoder er inkludert på utgivelsen:
1. Lunormen
Tråle får smake sin egen medisin når Elias og Duppe overbeviser om at den beryktede Lunormen har kommet til Lunvik.
2. Skreifiskeren
Sjarke er lei seg og drømmer seg tilbake til dengang skreifisket i Lunvik kastet mer av seg. Elias og Kjapp bestemmer seg for å muntre ham opp.
3. Oppdrag skumlesund
Helinor skal eskorterer en båt med medisiner gjennom skumlesund, men støter på problemer da lasten faller over borde. Elias må trå til i det farlige farvannet.
4. Havfruen Kjapp
Gummibåten Kjapp kjører seg fast ute hos Storeblink. Kjapp forsøker å fange oppmerksomheten til Storeblink, men fyrtårnet tror det er en havfrue.
5. Celina på rett kurs
Lystbåten Celina må lære seg kjørereglene på havet og da Kruse kjører seg fast får hun virkelig testet båtferdighetene og samarbeidsevnene sine.
Det er spennende at norskproduserte TV-serier som Elias, Elleville Elfrid og Vennebyen tiltrekker seg internasjonale samarbeidspartnere og får internasjonal distribusjon. Internasjonalt samarbeid og økt synlighet i utlandet vil forhåpentligvis bety mer penger å produsere for og at nye investorer kommer på banen. Men etter min mening må det også sikre at våre særegne, norske historier fortsetter å bli fortalt. Når Elias nå går internasjonalt er produksjonsselskapet fortsatt norskt og regissørene er i hovedsak bosatt i Norge, men dessverre er manusforfatterne byttet ut med mer erfarne folk fra utlandet. Manusene følger en velprøvd formel og jeg er sikker på at det fører til en forflatning av mangfoldet av historier som våre barn er mottaker av. Dessverre er det samme tilfelle med Elleville Elfrid og de første spede forsøk på å gjøre henne til en internasjonal TV-stjerne. Dette bør være et varsku til norske produksjonsselskaper og manusforfattere.
Dette første møtet med Elias i by drakt er en skuffelse og egentlig bare et tamt oppgulp fra den opprinnelige serien.
Utgivelsen:
SF Norge gir ut Elias - Redningspatruljen ordner opp i serien Barnas favoritter. DVD-utgivelsen inneholder de fem første episodene av denne nye serien med Elias. Både bilde- og lydsiden er helt grei og det bys ikke på noe spektakulært i noen retning. I hovedsak er bildegjengeivelsen god, men i mørkere partier dukker det opp partikler i bildet som bidrar til et vibrerende bilde. Lyden i stereo er i underkant av hva vi kan forvente i 2014.
Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 02.11.14
Takk til SF Norge for anmeldereksemplar.
Intro Elias på nye tokt:
Relaterte utgivelser:
Elias - Elias kommer til Lunvik
Elias - Elias på nye eventyr
Elias - Elias og mysteriet med Lunormen
Elias - Høststormen kommer!
Elias - Nå blir det fest i Lunvik
Elias og kongeskipet
Elias og jakten på havets gull
Relaterte artikler:
5 spørsmål: Astrid A. Aakra
|