NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Melody Time

Melody Time (1948)
Originaltittel: Melody Time
Regissør: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson, Jack Kinney, Hamilton Luske
Produksjonsselskap: Walt Disney Productions
Produksjonsår: 1948
Distribusjon: Buena Vista International
Bildeformat: 4:3 Fullskjerm
Lydformat: Dolby Digital 5.1
Region: 2
Karakter:
  Mer informasjon

Animasjon som musikk

Kombinasjonen musikk og animasjon har stått sentralt hos Disney helt siden studioet brøt ny grunn med Steamboat Willie i 1928. For Disney var realisering av Fantasia (1940) den ultimate kombinasjonen av klassisk musikk og animerte sekvenser i en opphøyet helhet. Så store forventninger hadde Disney til Fantasia at filmen ble planlagt slik at enkelte segmenter kunne byttes ut med nye for at filmen skulle få forlenget levetid på kinoene. Selv om Fantasia har uslåelige kvaliteter, var nok ikke publikum klare for Disneys kongstanke, og ideen om en utvidet Fantasia ble aldri realisert.

I dag er det kjent hvilke segmenter som var under planlegging for å inkorporeres i nye versjoner av Fantasia, og enkelte av segmentene har dukket opp i omarbeidede versjoner i både Make Mine Music (1946) og Melody Time. Melody Time var den siste av segmentfilmene som tok opp tråden fra Fantasia ved å kombinere animasjon og musikk.

I likhet med Make Mine Music byr Melody Time på en mer variert musikalsk opplevelse enn det Fantasia gjorde. I Melody Time kombineres populærmusikk med standardlåter i en broket potpurri, mens Fantasia var en rendyrket klassisk affære. Animasjonen skifter i takt med musikken og byr på varierende uttrykk - enkelte som skisseaktige innfall, mens andre er mer gjennomarbeidet og fungerer frigjort fra helheten.

Melody Time: Once Upon a Winter Time

Melody Time: Once Upon a Winter Time

Filmen starter impresjonistisk med den stemningsfulle skissen Once Upon a Wintertime hvor bilde og musikk smelter sammen til en harmonisk symfoni. Sett i sammenheng med dagens utgivelser fra de store animasjonsprodusentene, er denne typen stemningsbilder for rene eksperimenter å regne. Segmentet viser Mary Blairs fabelaktige bakgrunnstegninger og presenterer henne som en av Disney-teamets viktigste bidragsytere ved siden av animatørene i denne perioden. Blairs bidrag fortsetter med bakgrunnstegninger i segmentet Johnny Appleseed - den sanne historien om idealisten som plantet epletrær over flere delstater.

Segmentet Bumble Boogie har sin opprinnelse fra den tiltenkte fortsettelsen av Fantasia, som en del av den planlagte The Insect Suite. Her presenteres Nicolai Rimski-Korsakovs kjente komposisjon Flight of the Bumble Bee i en oppjazzet versjon akkompagnert av animasjon skreddersydd til den jagende musikken. Resultatet er en slitsom affære som vi har sett løst bedre i andre sammenhenger.

Melody Time: Johnny Appleseed

Melody Time: Johnny Appleseed

Segmentfilmene på 1940-tallet startet med en tur til Sør-Amerika og den påfølgende filmen Saludos Amigos, så det er passende at denne siste segmentfilmen inkluderer Blame it on the Samba hentet fra nettopp Saludos Amigos. Her blir Donald og papegøyen José Carioca oppkvikket av sambarytmene og et fargefyrverkeri. Filmens finale er historien om Pecos Bill som vokser opp blant prærieulvene. Sammen med Johnny Appleseed er dette filmen som står best på egne ben og som forteller en fullendt historie.

I Melody Time gjør Disney-teamet sitt ytterste for å kombinere de musikalske illustrasjonene med de mer narrative filmene, men uten å lykkes i særlig grad. Resultatet er lite helhetlig og ender opp som tilfeldig sammensatte kortfilmer med musikk som eneste fellesnevner. Sammenliknet med både Fantasia og Make Mine Music er Melody Time en skuffelse.

Melody Time: Pecos Bill

Melody Time: Pecos Bill

Utgivelsen:
Med nesten 60 år på baken, er Melody Time tydelig merket av tidens tann. Bildet forstyrres av skrammer og annen støy som kan tilskrives den anselige alderen. Overgangen til DVD-formatet forringer ikke bildekvaliteten nevneverdig, men det forekommer komprimeringsblemmer fra tid til annen. Lydsiden holder respektabel kvalitet i Dolby Digital 5.1.

Ekstramaterialet består av tre klassiske Disney-kortfilmer som i en eller annen form relaterer seg til Disneys segmentfilmer. I Donald Applecore (1952) møter vi Donald som eplebonde i hard kamp mot Snipp og Snapp som referanse til episoden The Legend of Johnny Appleseed fra Melody Time. I Lambert the Sheepish Lion (1951) fortelles historien om løvungen som vokser opp blant sauer - en klar referanse til episoden om Pecos Bill. Til sist ser vi Casey Bats Again (1954) som en oppfølger til Casey-segmentet fra Make Mine Music.

Ingenting å usette på ekstramaterialet, men som helhet fungerer Melody Time dårlig.

Anmeldt av Tom-Erik lønnerød, 05.07.07

Takk til Buena Vista for anmeldereksemplar.

Relaterte utgivelser:

Melody Time er inkludert i utgivelsen Walt Disney - 5 tidløse klassikere sammen med følgende filmer:

Saludos Amigos

The Three Caballeros

Make Mine Music

The Adventures of Ichabod and Mr. Toad

Originaltittel: Melody Time
Regissør: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson, Jack Kinney, Hamilton Luske
Produksjonsselskap: Walt Disney Productions
Produksjonsår: 1948
Distribusjon: Buena Vista International
Bildeformat: 4:3 Fullskjerm
Lydformat: Dolby Digital 5.1
Region: 2
Manus: Ken Anderson, Winston Hibler, Harry Reeves, Erdman Penner, Homer Brightman, Ted Sears, Joe Rinaldi, William Cottrell, Jesse Marsh, Art Scott, Bob Moore, John Walbridge, Joyce Kilmer, Hardie Gramatky
Produsent: Walt Disney
Animasjonsregi: Les Clark, Ollie Johnston, Milt Kahl, Ward Kimball, Eric Larson, John Lounsbery,
Animasjon: Frank Thomas, Edwin Aardal, Hal Ambro, Robert Cannon, Hal King, Rudy Larriva, Don Lusk, Cliff Nordberg, Ken O'Brien, John Sibley, Harvey Toombs, Judge Whitaker, Marvin Woodward
Design: Mary Blair
Musikk: Johnny Lange, Ernesto Nazareth, Oscar Rasbach
Medvirkende: Roy Rogers, Dennis Day, Buddy Clark, Ethel Smith, Pinto Colvig, Laverne Andrews, Maxene Andrews, Patty Andrews
Produksjonsland: USA
  
Bonus: Kortfilm: Donald Applecore (1952)
Kortfilm: Lambert the Sheepish Lion (1951)
Kortfilm: Casey Bats Again (1954)

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.