NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Toy Story 3 [2 Blu-ray]

Originaltittel: Toy Story 3
Regissør: Lee Unkrich
Produksjonsselskap: Pixar Animation Studios
Produksjonsår: 2010
Distribusjon: Walt Disney Studios Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1,78:1, 1080p)
Lydformat: DTS-HD 7.1 Master Audio
Region: 2
Spilletid: 102 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Tre er én for mye

Det var med en viss skepsis jeg nærmet meg denne tredje Toy Story-filmen. Oppfølgere har en svett eim ved seg og jeg var redd Pixar, ved å forsøke seg på Toy Story-universet en tredje gang, skulle rive ned deler av det de har bygd opp gjennom de to første filmene. Toy Story 2 (1999) må sies å være noe av et unntak når det gjelder oppfølgere, uansett sjanger eller teknikk, ved å matche kvaliteten til den opprinnelige filmen. Toy Story 2 befinner seg i en meget begrenset klubb av oppfølgere, muligens kun befolket av Gudfaren 2, Star Wars: The Empire Strikes Back, Aliens, Terminator 2: Judgment Day. Men når det kommer til en tredje film? Finnes det en god nummer tre? Haisommer 3, Shrek den tredje, Nightmare on Elm Street 3, Fritt vilt 3. Det høres ikke like fresht ut. Legg så til at John Lasseter, regissør for de to første filmene, skulle overlate spakene til en annen regissør denne gangen. Ta også med at rykter om denne filmen har svirret i 10 år - faktisk helt siden Toy Story 2 så dagens lys, men uten at Pixar maktet å få grep om historien. Min skepsis syntes vel begrunnet.

Sekunder etter at Pixar-logoen har fadet ut, befinner vi oss midt i et storslått western-drama med stadig tiltagende tempo og tilskudd av sci-fi-effekter, og mine bange anelser er forduftet. Som seg hør og bør, starter Toy Story 3 med en actionsekvens det lukter kruttrøyk av. Jeg burde visst at Pixar ikke slipper ut et produkt med mindre det er 100 % gjennomarbeidet og jeg burde følt meg sikker på at regissør Lee Unkrich ikke kan gjøre skam på de to tidligere mesterverkene i serien signert sjefen hans. Toy Story 3 løfter ikke akkurat filmmediet til nye høyder, som Pixar gjorde med WALL•E (2008) og Se opp (2009), men du store som filmen underholder iløpet av sine tilmålte 90 minutter. Det er en fryd å se hvordan filmskaperne nærmest kjeler med innholdet i filmen, og hvordan de binder sammen detaljer fra de tidligere filmene for å få historien og helheten til å gå opp. Med dette skal et kapittel i Pixars historie, og store deler av publikums kollektive hukommelse, avsluttes.

ToyStory3_Sunnyside_16-9

For tredje gang står lekene til Andy overfor en stor omveltning. Denne gangen er det den definitive overgangen - Andy skal flytte ut av gutterommet for å begynne college. Lekene står i fare for å bli plassert på loftet en gang for alle. Bare Woody vil Andy ha med seg som et minne fra barndommen. Skrekkslagne over tanken av å aldri bli lekt med mer, nekter lekene å godta sin skjebne og sniker seg isteden over i en flyttekasse for leker som skal doneres til den lokale barnehagen, Solsida. Vel fremme, og med Woody på slep, viser det seg at Solsida er langt fra noen feriekoloni. Her lekes det beinhardt med lekene og særlig for dem som er så uheldige å bli plassert på småbarnsavdelingen blir hardt rammet. Når barna forlater åstedet gjenopptas ro og orden, men det viser seg raskt at barnehagen styres med jernhånd av en gjeng leker med kosebamsen Kalle i front. Våre venner vil gjerne flytte over til en mer skånsom avdeling på Solsida, men da viser Kalle sitt sanne jeg og holder lekene fanget. Woody unnslipper med et nødskrik, men må returnere for en siste halsbrekkende aksjon for å redde vennene sine.

Eventyret som har vært Toy Story-serien avrundes med en finale som slår alle de tidligere filmene i hva spenning angår. Cliffhanger etter cliffhanger kastes mot oss og mitt 7-årige testpanel hvinte av fryd da finalen braket løs. Historien vrir og vender på seg hele veien og akkurat da du tror at lekene er reddet oppstår det en ny situasjon som kullkaster det hele. Det er kjente grep Unkrich benytter seg av, men da er man også sikker på at det fungerer. Å skru opp tempoet er et kjent triks for oppfølgere - da blir man mindre opptatt av kvaliteten på historien som fortelles og har mer enn nok med å henge med på reisen. Det er denne følelsen jeg sitter igjen med etter å ha sett igjennom filmen et par ganger. Det er underholdende i massevis, men Toy Story 3 føles likevel ikke som en film som måtte lages fordi det er en historie her som fortjener å bli fortalt. I mine øyne ble Toy Story-kapittelet trygt avsluttet i forrige film. Riktignok plastres det på en tårepersende avslutningssekvens etter all dramatikken, men det kjennes mer påtatt enn nødvendig.

ToyStory3_Teddys_16-9

Det mest oppsiktsvekkende ved Toy Story 3, utover at den i det hele tatt har sett dagens lys etter 10 år med rykter, er hvor mørk filmen er til tider. I de tilbakeskuende sekvensene med Kalle, blir vi servert en virkelig dyster fremstilling av hvordan leker som blir gjenglemt opplever tapet og ikke minst hvordan de reagerer da de oppdager å ha blitt erstattet. Sekvensene gir innsikt i hvorfor Kalle og hans posse av leker har blitt så bitre og kontrollerende, men sekvensene oppleves først og fremst forstyrrende i det relativt uproblematiske Toy Story-universet. Nyvinningene i denne utgaven står også for komiske høydepunkt. Den dobbeltarbeidende Ken har mange fine innhopp iløpet av filmen og hans motevisning for Barbie er strålende komikk. Et annet komisk høydepunkt står Buzz for da innstillingene hans blir satt til spansk modus og hans romantiske og fyrrige side slår ut i full blomst overfor en intetanende Jessie. Ubetalelig.

Animasjonen er selvsagt strålende utført gjennom hele filmen - det er tross alt Pixar vi snakker om her. Den tidligere nevnte scenen med spanske-Buzz står for et absolutt høydepunkt hva animasjon angår. Det er den spanske (selvfølgelig) animatøren Carlos Baena som står for animasjonen. Det er også en rekke andre scener som virkelig leverer varene og som bidrar til å befeste Pixars posisjon øverst på animasjonstronen. Jeg er også meget svak for scenene med veslejenta Bonnie og detaljene i hennes interagering med lekene og ikke minst detaljene i påkledselen hennes. Her har noen med inngående kunnskap om småjenter veiledet og utført.

Jeg er delt når det kommer til Toy Story 3. På den ene siden oppfyller filmen mine forventninger om å underholdes, samtidig som jeg ikke synes filmen leverer en historie som på død og liv må fortelles. Dermed er jeg ikke like tilfreds etter å ha sette denne filmen, som jeg var etter første møte med WALL•E eller Se opp eller de to første Toy Story-filmene for den del.

ToyStory3_gang_16-9

Utgivelsen:
Pixar og Disney sparer sjelden på kvaliteten for sine Blu-ray-utgivelser. Dette er også tilfelle for denne doble Blu-ray utgaven av Toy Story 3. Bildet ser strålende ut i 16:9 fullskjerm (1,78:1, 1080p) og lyden presenteres i strålende DTS-HD 7.1 Master Audio på originalspråk og Dolby Digital 5.1 EX på dubbede versjoner.

Utgivelsen er stappet med ekstramateriale spredt utover de to diskene. Det er en litt merkelig disponering av de to diskene. Kommentarspor og Cine-Explore-funksjonen er plasser på disk 2 - hvilket medfører at filmen er inkludert to ganger på de to diskene på utgivelsen. Det vanlige er å plassere kommentarsporene på samme skive som hovedfilmen, og slik sett gjøre mer plass for annet ekstramateriale på disk 2. Dette uvanlige valget kan henge sammen med at Disney opprinnelig planla å legge ved 3D-versjonen av filmen på denne utgivelsen, men nå venter man sannsynligvis isteden på en separat 3D-utgivelse for å cashe inn på salget av 3D-avspillere og TV'er.

Kommentarsporet med Cine-Explore-funksjonen med regissør Unkrich og produsent Anderson er meget godt. Det er også inkludert et alternativt kommentarspor med flere av de mer tekniske rollene, animasjon, produksjonsdesign og story, inkludert på lydsporet. De to kommentarsporene er veldig forskjellige og gir to ulike perspektiver på produksjonen.

Et høydepunkt på utgivelsen er kortfilmen Day & Night, som er en av de beste kortfilmene fra Pixar iløpet av de siste årene. En meget annerledes bruk av 2d og 3d-animasjon sydd sammen på en måte som vi ikke har sett tidligere. Nok en Pixar triumf. For øvrig blir vi servert med en rekke dokumentarer som tar for seg ulike deler av produksjonen og som gjør det på den typiske Pixar-metoden som løfter selv de tørreste temaer til stor underholdning.

Samlet sett en meget god utgivelse av en god film som likevel ikke føles så viktig som de seneste Pixar-utgivelsene.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 25.11.10

Takk til Walt Disney Studios Home Entertainment for anmeldereksemplar.

Trailer Toy Story 3:

Relaterte utgivelser:
Toy Story - Spesialutgave [Blu-ray]
Toy Story 2- Spesialutgave [Blu-ray]
Toy Story - 10 års jubileumsutgave
Toy Story 2 - Spesialutgave
Toy Story [Ultimate Toy Box]
Toy Story 2 [Ultimate Toy Box]

Originaltittel: Toy Story 3
Regissør: Lee Unkrich
Produksjonsselskap: Pixar Animation Studios
Produksjonsår: 2010
Distribusjon: Walt Disney Studios Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1,78:1, 1080p)
Lydformat: DTS-HD 7.1 Master Audio
Spilletid: 102 min.
Region: 2
Produsent: Darla K. Anderson
Manus: Michael Arndt
Technical director: Alexander Adell, Leon Jeong Wook Park, Guido Quaroni
Animasjonsregi: Michael Stocker
Musikk: Randy Newman
Medvirkende: Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack, Ned Beatty, Don Rickles, Michael Keaton, Wallace Shawn, John Ratzenberger, Estelle Harris, John Morris, Jodi Benson, Emily Hahn, Laurie Metcalf, Blake Clark, Teddy Newton, Bud Luckey, Timothy Dalton, Kristen Schaal
Produksjonsland: USA
  
Bonus: Natt & Dag (kortfilm)
Buzz Lightyears loggbok: Vitenskap om eventyr
Leker!
Toy Story Triviasprint
Veien til Pixar: Teamet
3 studio historier
Bonnies lekestund
Ville westen
Kommentarspor med Cine-Explore med Lee Unkrich og Darla K. Anderson
Kommentarspor med teknisk crew

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.