NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa [Blu-ray]

Originaltittel: Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa
Regissør: Rasmus A. Sivertsen
Produksjonsselskap: Maipo Film
Produksjonsår: 2015
Distribusjon: Nordisk Film Distribusjon
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1,78:1), 1080p
Lydformat: DTS HD
Region: 2
Spilletid: 76 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Bygdebrudulje

Man kan sagtens undre seg hva det er for noe med den norske folkesjela som gjør at nordmenn føler så sterk tilhørighet til det lille samfunnet på Flåklypa. Så fort vi får muligheten, går vi mann av huse for å se nye historier om trioen på toppen av den lille bygda. Ivo Caprino var først ute med å gi liv til Kjell Aukrusts karakterer og Flåklypa Grand Prix (1975) er viden kjent som landets mest sette film gjennom alle tider. Men da Maipo og Qvisten Animation tok opp hansken med Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa i 2013, toppet filmen listene over best besøkte kinofilmer det året. Ikke så rart da at Maipo har varslet en trio av Flåklypa-filmer - den hellige gral innen norsk film er nemlig også en gullgryte for produsentene.

Vi er tilbake på Flåklypatoppen sammen med våre venner Solan, Ludvig og Reodor Felgen. Solan er eplekjekk som vanlig. I et mer eller mindre lystig lag sammen med meieribestyrer Kleppvold fra Slidre, blir det munnhuggeri om hvilke av de to bygdene, Flåklypa eller Slidre, som er best. Det besluttes å avgjøre drakampen, sånn som det ble gjort før i tida, gjennom et kappløp fra Slidre til Flåklypa uten hjelp av motoriserte kjøretøy. Solan tar selvsagt utfordringen, men nøyer seg ikke bare med et simpelt kappløp, han legger likegodt verkstedet til Reodor Felgen med i potten. Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa er ikke bare en film hvor det er om å gjøre å komme først til mål - her gjelder det å redde gård og grunn!

HerfraTilFlaaklypa_trio_16-9

Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa forteller en enklere historie enn det forgjengeren gjorde. Selv om ambisjonene på vegne av den tekniske produksjonen er høyere enn tidligere, er manuset kokt ned til et kappløp som fortelles som en lineær historie. Ikke helt ulikt den aller første Flåklypa-filmen. Spenningen ligger i om hvorvidt våre venner greier å vinne løpet og redde verkstedet til Reodor i samme slengen. Dypere stikker det ikke og det er greit nok for kjernemålgruppen. Det ligger selvsagt noen voksenpoeng underveis knyttet til bygderivalisering, men heller ikke vi voksne blir særlig utfordret av manuset i dette Flåklypa-eventyret. En film som i hovedsak består av et kappløp, må nødvendigvis ha flere actionpregede sekvenser og det er her filmen imponerer mest. Filmskaperne greier å bygge opp spenningen underveis og man ender faktisk opp på kanten av stolsetet under filmens crescendo.

Hvis man hevder at manuset til Herfra til Flåklypa mangler ambisjoner, er det i alle fall ikke noe å si på ambisjonene til den tekniske produksjonen av filmen. Med erfaringer fra den forrige produksjonen i ryggsekken, flyttet produksjonen fra Askim til Grini næringspark i Bærum, og er blitt ledet frem til mål av den meget kompetente animasjonsregissøren Jens Jonathan Gulliksen. I det hele tatt er det flere hjemmeavlede animatører involverte denne gangen - noe som er positivt for utviklingen av animasjonsmiljøet. Det er også de meget habile fotografene Janne K. Hansen og Morten Skallerud som har skutt hele produksjonen med imponerende resultat.

HerfraTilFlaaklypa_ploesen_16-9

Det er karaktertypene som er den store styrken i historiene til Kjell Aukrust og heldigvis har filmskaperne maktet å videreføre dette særpreget. Sånn sett er det meieribestyrer Kleppvold og hans kumpan Slåpen, sammen med mediemogulen Pløsen, som byr på de morsomste øyeblikkene i filmen. Pløsen er særlig fin når han med sin sedvanlige iver forsøker å finne et fengende navn for kappløpet og kommer på; “Flåklypa Grand… nei det er visst allerede brukt”. Sportsreporter Snerken er også hjertelig tilstede med sitt søvnige åsyn. Jeg er mindre begeistret for gjensynet med Emanuel Desperados som synes klumpete og malplassert der han peser rundt i den norske fjellheimen. Trioen Solan, Ludvig og Felgen holder på i kjent stil, og det er Ludvig som bidrar med flest gullkorn. Det er også noen fine sekvenser i møte mellom Ludvig og de mystiske skogsdyrene volene.

Selv om ikke Herfra til Flåklypa er så veldig utfordrende, bidrar den likevel til å bygge ut skildringene av livet på Flåklypatoppen og de tre mest kjent karakterene i norsk film noen sinne. Man kunne sagtens ønket seg et sprekere og mer mangefassetert manus, men det får vi nok ikke før norske kulturpolitikere gjør en mer helhjertet satsing på norsk film og norsk manusutvikling. Enn så lenge må vi være fornøyd med at norsk animasjonsbransje fortsatt leverer gode filmer til tross for trange budsjetter og vanskelige kår.

HerfraTilFlaaklypa_meieribestyrer_16-9

Utgivelsen:
Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa ser fantastisk ut i HD-format. Bildekvaliteten er upåklagelig og lyden formidler alle aspekter ved kappløpet vi får servert på ypperlig vis. Utgivelsen er forholdsvis sparsommelig, men vi blir tilgodesett med en bakom-film som inkluderer intervjuer med noen av de mest sentrale folka bak produksjonen. Intet spektakulært, men samlet sett en grei utgivelse av en film som underholder på tvers av generasjoner.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 01.05.16

Takk til Nordisk Film Distribusjon for anmeldereksemplar.

Trailer Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa:

Relaterte utgivelser:
Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa
Flåklypa Grand Prix [Blu-ray + DVD]
Solan, Ludvig og Gurin med reverompa [DVD]
Kurt blir grusom [Blu-ray]
Pelle Politibil går i vannet [Blu-ray]
Pelle Politibil på sporet [Blu-ray]

Relaterte artikler:
5 Spørsmål: Rasmus A. Sivertsen

Originaltittel: Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa
Regissør: Rasmus A. Sivertsen
Produksjonsselskap: Maipo Film
Produksjonsår: 2015
Distribusjon: Nordisk Film Distribusjon
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1,78:1), 1080p
Lydformat: DTS HD
Spilletid: 76 min.
Region: 2
Manus: Karsten Fullu
Produsent: Cornelia Boysen
Utøvende produsent: Synnøve Hørsdal
Produksjonsdesign: Are Austnes
Fotograf: Morten Skallerud, Janne K. Hansen
Animasjonsregi: Jens Jonathan Gulliksen
Musikk: Knut Avenstroup Hougen
Medvirkende: Kåre Conradi, John Brungot, Trond Høvik, Kari-Ann Grønsund, Per Skjølsvik, Jakob Oftebro, Bjarte Hjelmeland, Steinar Sagen, Fritjof Såheim
Produksjonsland: Norge
  
Bonus: Bakomfilm
Trailere

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.