|
En god nummer 2
Toy Story 2 inngår i en eksklusiv klubb filmer hvor oppfølgeren matcher eller overgår originalfilmen i kvalitet. Andre medlemmer i klubben er Gudfaren 2, Star Wars: The Empire Strikes Back, Aliens, Terminator 2: Judgment Day. Fristelsen av å tjene lette penger ved å resirkulere en god idé har ofte vært oppfølgerens svøpe, men det finnes hederlige unntak og Toy Story 2 er heldigvis blant dem. Å ha med seg den opprinnelige regissøren på laget er et godt tegn for en oppfølger og John Lasseter har tatt på seg regigjerningen for Toy Story 2 som han gjorde med bravur i originalfilmen.
Toy Story 2 tar opp tråden omtrent der originalfilmen slapp; vi er i Andys rom og det er spent stemning blant lekene. Andy skal på sommerferie og spenningen er knyttet til hvilke leker han velger å ta med seg. Favorittdukken Woody synes som et selvsagt valg, men da Andy oppdager et rift i armen til Woody, blir han plassert på hylla for utrangerte leker og Andy drar uten ham. Sjokket er hardt og svelge for Woody og lekene, og værre blir det da Woody ved en feiltakelse havner på garasjesalg og selges til en forstyrret lekesamler.
Det viser seg nemlig at Woody inngår i en sjelden lekekolleksjon, som utover Woody består av cowjenta Jessie, hesten Blinken og gullgraveren Stinke-Petter. Nå som samlingen er komplett skal den selges til et leketøymuseum i Japan. De andre lekene, med Buzz Lightyear i spissen, står overfor en formidabel oppgave med å rekke og fullføre redningsaksjonen innen flyet til Japan letter og innen Andy kommer tibake fra ferien.
Toy Story 2 greier det andre oppfølgere ikke makter, nemlig å videreføre kvalitetene fra den opprinnelige filmen og utvide universet på en måte som underbygger historien. Et kjennetegn for oppfølgerfilmer, er at tempoet skrus opp og at effekter og annet fiksfakseri slenges på i stort monn for å holde på publikums oppmerksomhet og således dekke over et ofte forhastet manus. I Toy Story 2 makter Lasseter og Pixar-gjengen å styre utenom denne fallgruven - først og fremst ved å utvikle et godt manus som innarbeider en mer actionfyllt handling.
Det gikk fire år mellom lansering av de to Toy Story-filmene. Ikke et hav av tid i normale tilfeller, men innen utviklingen av digital 3d-animasjon, representerer fire år et kvantesprang. Slik sett ville historien som fortelles i Toy Story 2 rett og slett ikke vært mulig å gjenskape i digital 3d-animasjon fire år tidligere. Derfor bidrar også teknologien til at Toy Story 2 forteller en bredere anlagt historie med høyere tempo og et større og mer komplekst univers enn det den opprinnelige filmen gjorde. Begge filmene har holdt seg forholdsvis godt, men man ser at Pixar og teknologien har gjort betydelige fremskritt i tiden mellom filmene.
Toy Story 2 skulle opprinnelig vært lansert rett på video, men da Disney fikk se skissearbeidene for filmen, ble de så imponert at filmen ble utvidet og lansert på kino til stor suksess. Som oppfølger, produsert for Disney i en tid da Michael Eisner ledet selskapet uten andre styringsmekanismer enn de økonomiske, er Toy Story 2 eksepsjonell. Pixar haler i land filmen på imponerende vis (se Disneys øvrige oppfølgerfilmer fra samme periode for kvalmende referanser) og viderefører og forsterker laget som jobbet frem den første Toy Story.
Samlet sett er Toy Story 2 en meget god film som tar med seg det beste fra den opprinnelige filmen og tilfører et mer komplekst karaktergalleri og en spennende historie.
Utgivelsen:
Toy Story 2 så bra ut da filmen ble relansert på DVD i 2005, men det var ut i fra 2005-standard. Hopp fem år frem i tid og Blu-ray-formatet har redefinert hvordan vi opplever bildekvalitet på TV. Denne blu-ray-utgivelsen av Toy Story 2 presenterer filmen i 16:9 fullskjerm (1,78:1, 1080p) på tilnærmet perfekt vis. Dette er referansekvalitet.
Ekstramaterialet har også fått ekstra kraft i denne utgivelsen. Først og fremst kommentarsporet, som er verdt hele utgivelsen. Her er regissørene John Lasseter, Ash Brannon og Lee Unkrich samlet sammen med manusforfatter Andrew Stanton. De fire kompisene skravler seg gjennom filmen og bidrar med teknisk innsikt, tonnevis av detaljer som hadde gått meg hus forbi de gangene jeg har sett filmen, samt underholdende utenomsnakk. Å høre igjennom kommentarsporene til Pixar-utgivelser gir en innsikt i hemmeligheten bak deres suksess; de elsker faget sitt og de liker hverandre. Det blir det gode filmer av.
Blant det øvrige ekstramaterialet er det mye hummer og kanari. Alt er ikke like interessant, men jeg vil gjerne trekke frem hyllesten til manusforfatter og Pixar-legende Joe Ranft som gir innsikt i arbeidet til en av Pixars viktigste bakmenn. Ranft døde brått i 2005 - da hadde han jobbet hos Pixar siden 1991 og bidratt sterkt til deres dominans av det animerte mediet. Hyllesten er både rørende og innsiktsfull.
Det øvrige ekstramaterialet følger kjente normer med korte dokumentarer om folkene og teknikken bak filmen, utelatte scener og underholdning for barna.
Samlet en meget god utgivelse av en film som overgår sin forgjenger.
Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 13.06.10
Takk til Walt Disney Studios Home Entertainment for anmeldereksemplar.
Toy Story 1 & 2 Blu-ray trailer:
Relaterte utgivelser:
Toy Story - Spesialutgave [Blu-ray]
Toy Story - 10 års jubileumsutgave
Toy Story 2 - Spesialutgave
Toy Story [Ultimate Toy Box]
Toy Story 2 [Ultimate Toy Box]
Biler
Relaterte artikler:
John Lasseter - et intervju, del 1
John Lasseter - et intervju, del 2
|