Ti-årets norske animasjonsfilmer kåret

Tiårets.001

2010-tallet har markert seg som det beste ti-året for animasjonsfilmen i Norge, med et jevnt sig av premierer på animerte langfilmer og internasjonale anerkjente kortfilmer som har turnert jorda rundt. For en gang skyld kan man gjøre en ordentlig kåring av de beste animerte filmene som har kommet fra Norge i løpet av et tiåret. Derfor har vi invitert en rekke filmformidlere og eksperter om å gi norskanimasjon.no sine topp tre filmer innen kategoriene for animert kortfilm og langfilm som er produsert i årene fra 2010 til 2019. Vi har samlet sammen resultatene og kan dermed kåre 10-tallets beste norske animerte filmer.

10-tallets beste animerte langfilmer

Ikke uventet preger Rasmus A. Sivertsen listen over de beste animerte langfilmene fra de siste ti årene, allikevel er det Mats Grorud med sitt generasjonsepos fra de palestinske flyktningeleirene som tar toppplasseringen.

1. The Tower
Mats Grorud – 2018

”Mats Grorud har skapt et lite mesterverk med sitt portrett av generasjoner av palestinere i landflyktighet, full av liv og håp i en leir hvor fremtiden er høyst usikker. Det uten å bli for sentimental. The Tower er en film med en klar fortellestemme, hvor man lar animasjonen få ta direkte del i historiefortellingen.”
- Anders Narverud Moen

2. Dyrene i Hakkebakkeskogen
Rasmus Sivertsen – 2016

”I Dyrene i Hakkebakkeskogen har regissør Rasmus A. Sivertsen og Qvisten gitt Torbjørn Egners utopiske klassiker nytt liv på en fortreffelig måte. Den er førsteklasses underholdning for de minste barna – akkurat passe skummel, meget gode karakterer og med frisk musikalsk «innpakning» av komponist Gaute Storaas og Katzenjammer.”
- Dankert Morand-Krohn

3. Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa
Rasmus Sivertsen – 2018

”Jeg mener at animasjonen er av høy kvalitet på et internasjonalt nivå, og jeg liker designet på figurene, klærne, settene og møbler/maskiner og lignende svært godt, til tross for det faktum at noe av den rufsete sjarmen fra Kjell Aukrusts tegninger delvis mangler. Jeg mener dessuten at man har klart å skape en koselig og underholdende julefortelling med morsom dialog, og at stemmeskuespillerne gjør en flott jobb med denne dialogen.”  
- Ingvild A. Jansen

4. Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin
Rune Spaans & Rasmus A. Sivertsen – 2015

”Denne filmen sprudler over av visuell fortellerglede og er overraskende kreativ i streken samtidig som den er imponerende tro mot Knutsen og Ludvigsens makeløse univers. Med denne filmen viser norsk animasjon seg frem som godt håndverk ispedd store klatter vidd og lekenhet. Ja takk, mer!”
- Marte Stapnes

Boblere:
Solan og Ludvig, Månelyst i Flåklypa (Rasmus Sivertsen - 2018), Hokus pokus, Albert Åberg! (Torill Kove - 2013), Trolljegeren (Andre Øverdal - 2010) og Kaptein Sabeltann og den Magiske Diamant (Rasmus Sivertsen & Marit Moum - 2019)

10-tallets beste animerte kortfilmer

Førsteplassen ble en dobbeltseier for Mikrofilm med Kristian Pedersens Little Boy og Torill Koves Moulton og meg. Hvor Qvisten er gjengangere i kategoriene for langfilm er Mikrofilm (ikke overraskende) sterkt tilstede i kortfilmkategorien.

Delt førsteplass:

Moulton og meg
Torill Kove – 2014

”En så stor minneverden i så få streker. Som den enkle setningen fra et barn kan romme en hel følelsesverden, uttrykker Torill Koves definerte strek og lyse farger et minneunivers som rommer det udefinerbare og det skyggefulle.”
- Endre Eidsaa Larsen

Little Boy
Kristian Pedersen - 2018

”Holder en knapp på Little Boy. Den har gjort størst inntrykk. Mye takket være visning på Fredrikstad kino med maks utbytte av lyddesign og visuelt uttrykk. Altså, vurdert helt uten lokalpatriotisme, blir det Little Boy og Kristian P”
- Rune Kreutz

3. The Absences of Eddy Table
Rune Spaans – 2016

”Rune Spaans adapsjon av Dave Cooper sin mørke tegneserieverden til 3D verden, er helt perfekt utført. CGI animasjonen er både flott og grusom på samme tid. Historien er også engasjerende og en av de kortfilmene her på berget som virkelig utfordrer mediet.”
- Anders Narverud Moen

4. Det var ikke jeg, det var fiskemåsen
Julie Engaas – 2013

”Eit strålande eksempel på korleis animasjon blir nytta til å illustrere ei komplisert psykisk liding. Spennande og variert design og godt samsvar mellom personleg fortellerstemme og filmfortelling.”
- Gunnar Strøm

Boblere:
Du velger selv (Kajsa Næss - 2013), But Milk is Important (Anna Mantazaris & Eirik Grønmo Bjørnsen - 2012), Rulletrappen (Christopher Nielsen - 2012), Cineplasto (Thor Sivertsen - 2015), Farse (Robin Jensen - 2019), Bendik og monsteret (Frank Mosvold - 2014), Pulsator (Thor Sivertsen - 2019), NattFjøre (Jan Otto Ertesvåg -2019), Odd er et Egg (Kristin Ulseth - 2016), Bøygen (Kristian Pedersen - 2016), Det siste norske trollet (Pjotr Sapegin - 2010) og Verdens mellomste fisk (Cathinka Tandberg - 2017).

De som har bidratt til kåringen er:
Anders Narverud Moen – Festivalleder, Fredrikstad Animation Festival
Arna M. Bersaas – Internasjonal Festivalrådgiver for kort- og dokumentarfilm, NFI
Dankert Morand-Krohn – Festivalleder Barnefilmfestivalen i Kristiansand
Endre Eidsaa Larsen – Filmviter og Phd-student ved Høgskolen i Volda
Gunnar Strøm – Legende, stifter av Animasjonslinja ved Høgskolen i Volda og Fredrikstad Animation Festival
Jørgen Søderberg Jansen – Kinosjef, Fredrikstad Kino
Ingvild A. Jansen – Festivalprodusent, ReAnima – Bergen International Animation Festival
Kjell Runar Jenssen – Kurator, Cinemateket
Marit Krogstad – Informasjonsmedarbeider, tidligere Nordic Animation og Fredrikstad Animation Festival
Marte Stapnes – Daglig Leder, Filmklubbforbundet
Rune Kreutz – Lærer og tidligere festivalleder av Fredrikstad Animation Festival

Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2013 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.