Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa [Blu-ray]

Originaltittel: Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa
Regissør: Rasmus A. Sivertsen
Produksjonsselskap: Maipo Film
Produksjonsår: 2013
Distribusjon: Nordisk Film
Bildeformat: 16:9 Letterbox (2.35:1), 1080p
Lydformat: DTS-HD 5.1
Region: 2
Spilletid: 76 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Naturstridig

Det krever mot og ikke så rent lite dårskap å ta fatt på den hellige gral innen norsk film; selveste Flåklypa. I mer enn 35 år har Ivo Caprino og hans etterfølgere voktet over dette fiktive stedet som Kjell Aukrust skapte befolket av en gjeng eksentriske karakterer. Caprinos Flåklypa Grand Prix (1975) er sett av mer enn hver eneste nordmann på kino - en uslåelig rekord som har plassert filmen på toppen av lister over de beste norskproduserte filmene gjennom alle tider. Å produsere en ny Flåklypa-film og til alt overmål med samme stop-motion-teknikk som Caprino, er å hoppe etter Wirkola ganger 1000. En oppgave som Maipo har tatt på seg i samarbeid med Qvisten Animation og Kjell og Kari Aukrusts stiftelse, og med en omreisende gjeng animatører fyllt av ærefrykt.

Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa introduserer trioen Reodor Felgen (Trond Brænne), Solan Gundersen (Kari-Ann Grønsund) og Ludvig (Trond Høvik) på Flåklypatoppen da det nærmer seg jul. Snøen uteblir dette året og omtenksomme Ludvig er bekymret for at harene som har skiftet til hvit vinterpels ikke skal bli usynlige mot den mørke skogbunnen. Bekymret for den manglende snøen er også redaktør Pløsen (Kåre Conradi) i Flåklypa Tidende. Han har brukt avisspaltene til å love snø til jul i lengre tid og begynner å bli desperat. Salgstallene stuper og Flåklypa-folket snur seg mot ham. Pløsen vender seg til oppfinner Felgen for å hjelpe ham å lage en snømaskin, men Felgen er klok av skade og nekter å tukle med naturen. Men tanken er sådd hos Felgen og Ludvig presser på for å hjelpe kaninene, så Felgen lager en snømaskin som Pløsen får kloa i til uante følger. Vår trio får hendene fulle med å redde den lille bygda fra Pløsens stormannsgale plan.

JulFlaklypa_reodor_16-9

Det er en umulig oppgave Maipo og filmskaperne har gitt seg selv. Enhver som ser Jul i Flåklypa sammenlikner med Caprinos film eller illustrasjonene til Kjell Aukrust fra originalhistoriene om Flåklypa. Som nordmann er det så å si umulig å se filmen uhildet. Flåklypa-universet er en del av oss og vi har bestemte ideer om hvordan karakterene ter seg og hvordan omgivelsene ser ut. Man kan følgelig bli skuffet over at Flåklypatoppen ikke likner på den Flåklypatoppen Caprino lagde i 1975 og man kan la seg forstyrre at det ikke lenger er Kari Simonsen som gir stemmen til Solan eller at avisreporter Melvind Snerken ikke ser nøyaktig ut slik Aukrust tegnet ham. Man må rett og slett forsøke å nullstille seg før man trer inn i Jul i Flåklypa og la denne nye filmen få skape sine egne versjoner av karakterer og miljø som vi kjenner så godt.

Regissør Rasmus A. Sivertsen og de andre filmskaperne greier å skape et nytt Flåklypa-miljø, selvsagt i tråd med Aukrusts utgangspunkt, men de har ikke kun kopiert tidligere versjoner. Solan er nok den karakteren som er nærmest designet vi kjenner fra Caprino, mens Reodor og Ludvig i større grad er skapt på ny tettere på Aukrust enn det Caprino gjorde. Jeg er spesielt begeistret for utformingen av den ufyselige redaktør Pløsen og ikke minst hans trofast sovende journalist Snerken. Et uslåelig team strippet for kompetanse. De mange tekniske innretningene Felgen kommer opp med spiller også en avgjørende rolle i filmen og de føyer seg pent inn i hvordan vi har blitt kjent med hans bruk-det-du-har-innstilling til oppfinneriet. I det hele tatt er denne nye versjonen av Flåklypa en god blanding av nytt og velkjent.

JulFlaklypa_Plosen_16-9

Stop-motion-animasjon har nærmest hatt en gjenfødsel utover 2000-tallet med flere store produksjoner som har tatt teknikken til stadig nye høyder. Rundt disse filmene har det etablert seg en omreisende gruppe animatører som drar fra produksjon til produksjon og utøver sin ekspertise i å gi liv til dukker. For Jul i Flåklypa sin del består staben både av våre beste stop-motion-animatører i kombinasjon med internasjonale omstreifere. Resultatet holder høyt nivå og tatt størrelsen på norske filmbudsjetter i betraktning, er filmen, teknisk sett, på høyde med det som produseres internasjonalt. Animasjonsstaben ble ledet av Jens J. Gulliksen som har høstet internasjonal erfaring som han nå overfører til hjemlige forhold. Den øvrige animasjonsstaben kommer blant annet fra produksjoner som Tim Burtons Frankenweenie og Aardmans Piratene!, og fortsatte videre til Laikas Bokstrollene etter at Jul i Flåklypa pakket sammen.

Filmens svakeste side er manuset. Aukrust sine karakterer og miljø dannet utgangspunktet, men det er boka Solan og Luvigs jul av Harald Sommerin Simonnæs som danner utgangspunkt for Karsten Fullus manus. Jeg kjenner ikke boka, men opplever at manuset ikke leverer hele veien. Anslaget er godt og den underliggende tematikken med endringen i værmønstre er høyst relevant. Mediekritikken som ligger til grunn for Pløsens evinnelige værfokus i avisa er også underholdende for oss voksne, men midtveis i filmen begynner det å halte. Det er som om manusforfatter ikke stoler på at filmens egentlige historie er engasjerende nok og introduserer et skifte som etter min mening ikke tilfører annet enn tidtrøyte. Følgelig blir siste halvdel av filmen mindre interessant i mine øyne. Ofte synes jeg manusforfattere burde stole på filmenes opprinnelige premiss uten at man må introdusere en uventet vri underveis.

Likevel, Jul i Flåklypa er en underholdende film som engasjerer hele mitt testpanel av 6- og 11-åringer. For oss tilårskomne er gjensynet med Flåklypa gledelig og jeg gleder med allerede til neste bebudede besøk hos den lille bygda “sju og tredve mil nordover, litt øst og oppover”.

JulFlaklypa_duo_16-9

Utgivelsen:
Jul i Flåklypa ser og høres fabelaktig ut på blu-ray. Billedmessig er filmen en fryd å se i HD hvor enhver detalj kommer til sin rett og hvor helhtesbildet er uten feil. Det er rett og slett en nytelse. Lydsiden er også god med en DTS-HD-miks som ivaretar dialog, musikk og lydeefekter på en god måte.

Det er en glede å registrere at det omsider er laget en skikkelig god bakomfilm for en norskprodusert barnefilm. Vi får en omfattende titt bak kulissene og en prat med de mest sentrale personene bak dette kjempeprosjektet. Til slutt får vi også en musikkvideo hvor Tuva Syvertsen og Aslag Haugen fremfører Det som sner.

Alt i alt en meget god utgivelse av en mer enn god film.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 16.11.14

Takk til Nordisk Film for anmeldereksemplar.

Trailer Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa:

Relaterte utgivelser:
Flåklypa Grand Prix [Blu-ray + DVD]
Solan, Ludvig og Gurin med reverompa [DVD]
Kurt blir grusom [Blu-ray]
Pelle Politibil går i vannet [Blu-ray]
Pelle Politibil på sporet [Blu-ray]

Relaterte artikler:
5 Spørsmål: Rasmus A. Sivertsen

Last ned som PDF

Originaltittel: Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa
Regissør: Rasmus A. Sivertsen
Produksjonsselskap: Maipo Film
Produksjonsår: 2013
Distribusjon: Nordisk Film
Bildeformat: 16:9 Letterbox (2.35:1), 1080p
Lydformat: DTS-HD 5.1
Spilletid: 76 min.
Region: 2
Manus: Karsten Fullu
Produsent: Cornelia Boysen
Medprodusent: Ove Heiborg
Produksjonsdesign: Are Austnes
Animation supervisor: Jens Jonathan Gulliksen
Animasjon: Linda Fagerli Sæthren, Marcos Valín, Matias Liebrecht, Todor Iliev, Jens Jonathan Gulliksen, Steve Warne, Fabrice Piéton, Morten Øverlie, Yaprak Morali Austnes, Jan Erik Maas, Cesar Diaz Melendez
Musikk: Knut Avenstroup Hougen
Medvirkende: Trond Brænne, Trond Høvik, Kari-Ann Grønsund, Kåre Conradi, Jon Brungot, Anders Bye, Jakob Oftebro, Toralv Maurstad, Fredrik Steen, Ingrid Vollan, Eilif Hellum Noraker, Eli Anne Linnestad
Produksjonsland: Norge
  
Bonus: Bakomfilm
Musikkvideo "Det som sner"

Kommentarer

Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2013 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.