|
Yin & Yang
Det var den meget omdiskuterte Disney-sjefen Michael Eisner som på ett eller annet tidspunkt gav tommelen opp for å produsere en oppfølger (eller tre) til absolutt alle Disney-animasjonsfilmer av nyere dato. Over de siste årene har det blitt rett-på-DVD-lansert en mengde middelmådige produksjoner som låner tittelen fra suksessfulle Disney-filmer. Siste tilskudd til den uendelige rekken er Mulan 2.
Filmen starter der originalen slapp og vi møter Fa Mulan (Ming-Na) og kaptein Li Shang (B.D. Wong) kun én måned etter at de tok rotta på hunerne i den opprinnelige filmen. Mulan er tilbake hos foreldrene, hvor det blir stor oppstandelse når Shang dukker opp og frir til Mulan. Alle hjerter gleder seg bortsett fra «dragen» Mushu (Mark Moseley), som mister oppgaven som forfedrenes vokter hvis Mulan gifter seg inn i Li-familien. I det skjulte legger Mushu en plan om å sabotere forholdet mellom Mulan og Shang, og dermed redde vokterposisjonen.
Samtidig blir Mulan og Shang kalt til keiseren for å utføre et oppdrag. Det har seg nemlig slik at mongolerne truer keiserdømmet på ny, og nå vil keiseren tvangsgifte døtrene for å sikre freden i landet. Mulan og Shang skal eskortere de tre prinsessene til deres tiltenkte ektefeller. Underveis oppdager Mulan at prinsessene er langt i fra fornøyd med opplegget, og hun blir stilt overfor et dilemma: Skal hun fullføre oppdraget og la fornuften styre eller skal hjertet ha et ord med i laget?
Mulan 2 har alle tegnene til en halvhjertet produksjon. Manuset er mildt sagt svakt. Handlingen er usedvanlig tam, og i løpet av den første timen er det verken noe spennende eller morsomt som skjer. Det er først når mongolerne slår til med et bakholdsangrep at det blir fart på sakene, men da har filmen for lengst tapt kampen om seerne.
Filmens utforming er for så vidt grei nok. Stilen forholder seg til det estetiske uttrykket som ble utviklet til den opprinnelige filmen i 1998, og er Østen-inspirert på en disneyaktig måte. Animasjonen er også måtelig bra. Dette er på ingen måte en produksjon som kan måle seg med de siste flaggskipene til Disney, så alt fremstår som tamt og uinspirert. Bakgrunnene er flatere, animasjonen er litt mer hakkete og bikarakterene er litt dårligere utviklet sammenliknet med originalfilmen.
En av de største skuffelsene er selvsagt Eddie Murphys fravær. Hans innsats som Mushu i den opprinnelige filmen er hysterisk, og reddet langt på vei den humoristiske delen av filmen. I Mulan 2 er det Mark Moseley som har fått den tvilsomme æren av å herme etter Murphy gjennom hele filmen. Han hermer godt, men er ikke i nærheten av originalen når det gjelder komisk timing eller improvisasjon innenfor rollen.
Mulan 2 er og blir et B-produkt, som de aller fleste av Disneys oppfølgerfilmer. Ved å insistere på å melke kua på denne måten er Eisner og co. i ferd med å utvanne en av vår tids største film- og kulturskatter. Styr unna disse produktene.
Utgivelsen:
Til tross for sine svakheter ser filmen relativt bra ut på denne DVD-utgaven. Det er ingen forstyrrende komprimeringsblemmer i bildet, selv om konturene på de flate figurene kan flyte ut i enkelte scener og bildet brytes noe opp i scener med mye bevegelse. Til tross for disse skrammene i bildet forringes ikke filmopplevelsen nevneverdig.
Lydsiden presenteres i Dolby 5.1. og er i likhet med selve filmopplevelsen noe tam. Dialogen formidles klart og tydelig og når mongolerne angriper romler det i bassen. Men forvent ikke noe du kan skryte av til andre surroundofile.
Ekstramaterialet er relativt fattig og du blir bare tilbudt det mest nødvendige. Det begynner med en liten håndfull utelatte scener introdusert av filmens regissører og produsent. De utelatte scenene presenteres som røffe skisser og storyboardsekvenser. Den mest interessante i utvalget er den første alternative kampscenen som ser mektig og imponerende ut selv på skissestadiet.
Det øvrige ekstramaterialet er rettet mot de yngste i publikum. Ved å gå «Backstage Disney» får man en kort innføring i Kinas kultur og tradisjoner. Når du har sett deg igjennom alle klippene får du muligheten til å se hvilket år du er født ifølge den kinesiske astrologien. Selv er jeg okse og til å stole på.
Avslutningsvis får barna en mulighet til å spille med Mushu. Underholdende en liten stund, men i likhet med filmen fremstår dette ganske uinspirert i forhold til andre DVD-produkter i omløp. Mulan 2 er og blir annenrangs.
Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 18.12.04
Anmeldelsen ble opprinnelig publisert hos Hjemmekinoguiden DVDnett.no.
Relaterte utgivelser:
Mulan [Special Edition]
|