|
Grønn moral for kidsa
Produksjonsselskapet Blue Sky halser stadig etter storebrødrene, Pixar og DreamWorks, innen kommersiell animasjon. Ved siden av megasuksessen med Istid-franchisen, har ikke studioet hatt regelmessige suksesser på linje med de to store produksjonshusene. Nå tar sjefen sjøl, Chris Wedge, over registolen etter å ha vært borte fra den posisjonen siden den forholdsvis mislykkede Robotene i 2005. Epic - Skogens hemmelige rike er blitt en spennende fortelling i skjæringsfeltet mellom Pixars Småkryp (1998) og Ghibli-filmen Arriettas hemmelige verden (2010).
I Epic møter vi tenåringen M.K. som returnerer til sin nerdete vitenskaps- og oppfinnerfar, kun for å oppdage at han er i ferd med å gå fullstendig av hengslene. I et salig kaos i barndomshjemmet mumler faren om en sivilisasjon av små mennesker som lever ute i skogen. M.K. er i ferd med å oppgi hele gjenforeningsprosjektet da hun selv oppdager de små menneskene, og den døende dronning Tara krymper henne og overlater en livgivende blomsterknopp til M.K. Dronningen dør og M.K. trekkes inn i en pågående kamp mellom bladmennene og en ond hær ledet av den ufyselige Mandrake som er ute etter knoppen. Det hele eskalerer til en kamp om å opprettholde naturens balanse - en balanse som også påvirker vår verden.
Epic spiller på de samme strengene som mange av de andre helkommersielle animasjonsfilmene fra det amerikanske studiosystemet gjør. Her finner du massevis av pustfrarøvende action - bare åpningssekvensen er nok til å gjør den mest hardbarkede filmentusiast svimmel. Historien er en klassisk kamp mellom det gode og det onde - hvor de gode er pene, smarte og kjekke, mens de onde er dumme, stygge og fungerer som en komisk ventil. Spe så på med ennå flere komiske karakterer, så som den nerdete faren og hunden hans, samt de dummeste av de slemme, så har du en klassisk oppskrift for lettkjøpt underholdning. Det skader heller ikke at det finnes en moral i bunn hvor det å ivareta naturens mangfold er hovedpoenget.
Det er naturen og skogen som er filmens hovedperson og der hvor filmskaperne har lagt inn mest energi for å gjenskape detaljer og stemning. Det er en rekke fantastiske scener hvor karakterene fyker gjennom skogen og vi blir servert en rekke fabelaktige visuelle opplevelser på rekke og rad. Lyssettingen er også fantastisk - særlig i de scenene hvor lyset filtreres av bladverk. Karakterdesignet er av litt mer varierende kvalitet. Jevnt over gjør Blue Sky en meget god jobb - og særlig på de to store menneskekarakterene M.K. og faren. Også de slemme karakterene fungerer godt og representerer et fascinerende mangfold. Mer enfoldig er det blant de gode bladmenne og -damene. Her går designerne på tomgang og presenterer et stereotypt bilde av staute helter. Spesielt svakt utformet er dronning Tara som nærmest ser ut som en plastdukke der hun skrider gjennom skogen.
Animasjonen er det ikke noe å si på. Blue Sky har gjennom Istid-filmene og Rio (2011) etablert en erfaren animasjonsstab som virkelig leverer varene i Epic. Det går stort sett hurtig for seg i filmen, men det finnes også mer følelsesladde øyeblikk hvor animatørene utfordres til å roe tempoet og kommunisere med publikum på et mer finslepent vis. Animatørene utfører også noen herlige slapstickscener med faren som fungerer svært godt og bidrar med bokstavelig talt lettbent humor.
Jeg ble forholdsvis overrasket da jeg på rulleteksten oppdaget at det er Danny Elfman som har komponert musikken til Epic. Elfman er selvsagt best kjent som hoffleverandør til Tim Burton og har matchet Burtons visuelle innfall med minst like fantastiske musikalske utfall på en rekke produksjoner. Det sies at filmmusikk gjør jobben hvis du ikke har lagt merke til den og med Epic la jeg ikke merke til musikken ved første gjennomsyn. Det er uvant til Elfman å være at hans musikalske krumspring ikke kommer tydeligere frem, men her leverer han en strømlinjeformet produksjon med store orkestrale verk som står seg godt til de store oversiktsbildene i filmen.
Alt i alt er Epic en kommersiell animasjonsproduksjon slik vi har blitt vant med fra de store studioene. Her er det få overraskelser og lite nytt, men det er grei underholdning som byr på en fornuftig moral. Men episk er det ikke.
Utgivelsen:
Epic ser og høres fantastisk ut på denne blu-ray-utgivelsen. Vi er bortskjemte med gode utgivelser av digitalt produserte animasjonsfilmer og denne er intet unntak. Bildet presenteres i widescreen-format (2,40:1) og tar seg usedvanlig godt ut. Også lyden er god med 7.1 DTS-HD MA-miks som ivaretar både effekter, musikk og dialog. Mesterlig utført.
Utgivelsen er moderat utstyrt med ekstramateriale. Vi får servert en rekke små dokumentarer som tar for seg ulike aspekter ved utgivelsen. Under navnet Moonhavens mysterier avsløres får vi en nærmere titt på filmens tilblivelse. Dette er lettfordøyelig innhold uten å pløye for dypt i produksjonen. De yngre får også en rekke dokumentarer som tar for seg livet i skogen og blandt alle mulige insekter og kryp. Det hele er utført med en meget slitsom fortellerstemme som skal gjøre innholdet kult for barna. Meget slitsomt.
Samlet sett en grei utgivelse av en helt grei film.
Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 01.12.13
Takk til Paramount Home Entertainment for anmeldereksemplar
Trailer Epic - Skogens hemmelighet:
Relaterte utgivelser:
Robotene
|