Dragetreneren [Blu-ray + DVD]

Originaltittel: How to Train Your Dragon
Regissør: Chris Sanders, Dean DeBlois
Produksjonsselskap: DreamWorks Animation
Produksjonsår: 2010
Distribusjon: Paramount
Bildeformat: 16:9 Letterbox (2,35:1, 1080p)
Lydformat: True HD 5.1
Region: 2
Spilletid: 98 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Fighting fire with fire

Tatt i betraktning oppblomstringen av digital 3d-animasjon fra kommersielle studioer utover 2000-tallet, er det overraskende hvor få av spillefilmene som baseres på litterært forelegg. Adaptasjoner er selvsagt utbredt i filmbransjen, men av en eller annen grunn har det ikke vært så mye av det innen for den kommersielle animasjonsfilmen. Mens Disney i sine glansdager, nærmest sikret seg rettigheter til det som var av populære billedbøker, eventyr og klassiske historier, har dagens animasjonsprodusenter i stor grad stått for historieutviklingen selv. De senere årene kommer jeg kun på Coraline og den hemmelige dør som baserer seg på Neil Gaimans visuelle roman, samt Over hekken som baserer seg på tegneserien til Michael Fry og T. Lewis, av filmer som har nådd ut til et bredt publikum med bokutgivelser som utgangspunkt.

Nå er DreamWorks klare med adaptasjonen av britiske Cressida Cowells bok How to Train Your Dragon. Cowell har så langt publisert åtte bøker i serien om Hiccup Horrendous Haddock III og hans eventyr i en fantasifull vikingverden. Alle bøkene er lagt opp som håndbøker av typen "How to...", hvor den første kom i 2000 og den så langt seneste, How to Steal a Dragon's Sword, har planlagt utgivelse i 2011. I motsetning til det som var tilfelle for Coraline og Over hekken, er ikke bøkene til Cowell illustrert og filmskaperne har følgelig stått friere til å forme karakterene, dragene og landskapet. DreamWorks lar seg i be to ganger og har drømt opp en viking- og drageverden uten sidestykke.

Dragetreneren forteller historien om Hiccup Horrendous Haddock III (eller Hikken om du vil), sønn av vikingsjefen Stoick the Vast (eller Steinur Digre hvis du må). Til sin fars gremmelse, og i sterk kontrast til farens egen fremtoning, er Hiccup en forholdsvis spelemmet gutt med mer enn middels intelligens - i alle fall i vikingmålestokk - og er elendig til å slakte drager. Hjemstedet til Hiccup er nemlig plaget av drager som i tide og utide angriper og forer seg opp på vikingenes husdyr. Enhver viking med respekt for seg selv ønsker å bli en fryktet drageslakter, så også for Hiccup, men det ser ikke ut til at han er skapt for den jobben. Til tross for iherdige forsøk fører innsatsen kun til ulykker. Så øyner Hiccup muligheten til å imponere både faren, kameratene og ikke minst den vakre Astrid. På det lille øysamfunnet er det en myte om en uslåelig drage som går under navnet Night Fury - en drage ingen har sett, men som alle kjenner kraften til.

Dragetreneren_hiccup_16-9

Bevæpnet med en egenkomponert kanon går Hiccup til verket med å skyte ned den beryktede dragen. Midt i en gigantisk kamp mellom en rekke drager og med hele vikinggjengen engasjert, greier Hiccup å treffe Night Fury og skader dragen såpass at den faller til bakken. Problemet er bare at ingen andre oppdaget fulltrefferen og ingen tror på Hiccups historie. Fortvilet setter han ut på leting og finner til slutt den skadeskutte dragen. Men i motsetning til alt Hiccup har lært om drager, viser det seg at Night Fury slett ikke er så farlig som myten skal ha det til. Det viser seg at alt vikingene har lært om dragene er feil og Hiccup lærer seg triks som gjør at han kan kjæle med dragene fremfor å drepe dem. Han gir sin nye venn navnet Toothless og imponerer venner og slekt med sine nyervervede kunnskap om drager. Men så viser det seg at en ny trussel venter vikingsamfunnet. Kjempedragen Red Death har våknet til liv i det fryktede drageredet og nå blir det opp til Toothless og Hiccup å redde dagen.

Dragetreneren følger opp tidligere DreamWorks-produksjoner i kjent stil. Filmen åpner eksplosivt hvor vi møter Hiccup midt i en episk dragekamp. Som tilskuer blir du dratt rett inn i intrigen og før du får sukk for deg er du introdusert til vikingøyas problematiske forhold til drager, Hiccups vanskelige forhold til faren og det blir tydelig hvilket utskudd Hiccup er i vikingleiren. Alt dette iløpet av de første få minuttene vitner om meget effektiv historiefortelling og at regissørene Dean DeBlois og Chris Sanders - som begge realiserte Disneys Lilo & Stitch - har inngående kjennskap til hvordan få publikum hekta allerede etter de første få filmrutene. Med Dragetreneren følger DreamWorks opp suksessen med Kung Fu Panda (2008) og leverer et fyrverkeri av en film som får de minste publikummerne til å hyle av spenning og som gir oss oppe i årene mer enn nok å humre av.

I motsetning til flere av de tidligere DreamWorks-filmene som har hatt et lite realistisk design - så som i Monsters vs Alien (2009), hvor karakterene utilsiktet ser ut som plastikkleker eller som i Kung Fu Panda hvor flere av karakterene oppleves som kosebamser - har Dragetreneren et mer realistisk preg. Vikingverden er skitten og vindskeiv omtrent som sumpen til Shrek, mens vikingene i seg selv ser ut som hårete lykketroll og glir godt inn i omgivelsene. For å understreke Hiccups annerledeshet, fremstår han som noe av et utskudd også visuelt sett med sin lange og hengslete fremtoning. Også de ulike dragene henger godt sammen med den øvrige vikingverden - enten de er store og skremmende eller små og morsomme. Unntaket - og noe av en skuffelse - er utformingen av Night Fury/Toothless hvor de bygges opp en forventning gjennom skremmeskudd og lyd innlednngsvis, men da Hiccup møter den fryktede dragen viser det seg at det i realiteten er en salamander med vinger. Skuffende.

Dragetreneren_fly_16-9

På animasjonsfronten er Dragetreneren et løft for DreamWorks. Dette er uten tvil, rent visuelt, deres mest kompliserte film så langt. Effektene i seg selv er til å miste pusten av - her er det flammer, eksplosjoner, vann og tåke - gjerne i kombinasjon - som er meget godt håndtert. Legg så til ekstravagante hårmanker på de fleste vikingene sammen med dyreskinnskapper og annen motekledsel, så har du en forholdsvis komplisert animasjonsoppgave foran deg. Som sedvanlig i DreamWorks-filmer, går det kjapt for seg og selv om den forfinede ansiktsmimikken og detaljene som Pixar mestrer er så godt som fraværende, fremstår likevel Dragetreneren som en god animasjonsfilm. Ser man de seneste DreamWorks-produksjonene under ett, virker det som om de ikke ønsker å ta opp kampen med Pixar - verken når det gjelder det animasjonstekniske eller fortellertekniske. Pixars WALL•E (2008) eller Se opp (2009) er begge i en annen divisjon sammenliknet med de seneste DreamWorks-produksjonene. Kan hende de nærmer seg på det tekniske planet, men fortellermessig er Pixar overlegne og byr på mer forfinet innhold enn det mer tanketomme actionpreget til DreamWorks.

Det er selvsagt mulig å lese en dypere mening ut av Dragetreneren. Å se forbi det ytre for å finne de indre verdier - enten det gjelder skumle drager eller hengslete gutter - er den mest åpenbare tolkningen av filmen. Men det er også mulig å lese filmens handling og konflikt som et bilde på at vi har lett for å misforstå hverandre og skape steile fronter mellom ulike grupperinger basert på manglende kunnskap og fordommer. At selv de enkleste vikinger greier å se forbi århundrer med fiendskap og lage et fredfullt samliv med dragene, burde gi håp om at motsetninger i mer siviliserte strøk kan løses gjennom samtaler og samhandling. Forbilledlig.

Oppsummeringsvis er Dragetreneren en underholdende film som byr på massevis av spenning og som har en underliggende tematikk som både barn og voksne bør ta til seg.

Dragetreneren_pappa_16-9

Utgivelsen:
Dragetreneren ser fantastisk ut på denne Blu-ray-utgivelsen. Bildet presenteres fullt utbrettet i 16:9 Letterbox (2,35:1) og byr på en plettfri visuell opplevelse. Også lyden er imponerende i True HD 5.1 på originalversjonen og Dolby Digital 5.1 på dubbede språk.

Utgivelsen er spekket med ekstramateriale av høy kvalitet. Som seg hør og bør er filmen utstyrt med et kommentarspor med filmens regissører Chris Sanders og Dean DeBlois, samt produsent Bonnie Arnold. Dette er et stødig kommentarspor som vi har lært å forvente uten de helt store åpenbaringene. Mer interessant er Animator's Corner-funksjonen hvor filmen vises med ulike popup-innslag underveis som viser intervjuer med filmskaperne og den tekniske staben, samt animatics, storyboards og skisser. Deler av det øvrige ekstramaterialet gjenbrukes i denne funksjonen, men det er en berikelse å se disse innslagene på nytt i en større sammenheng. Filmen er også utstyrt med et trivia-spor som gir økt innsikt i viking- og drageverden.

Forøvrig består ekstramaterialet av en rekke dokumentarer som tar for seg en rekke aspekter ved produksjonen. Best av disse er The Story Behind the Story hvor forfatter Cressida Cowell tar oss med til Hybridene som danner inspirasjonen for vikingøya i boka og filmen. Vi blir også tilgodesett med kortfilmen Legend of the BoneKnapper Dragon som med sine 16 minutter er noe i overkant lang fortelling om en legendarisk farlig drage som i tråd med tematikken til hovedfilmen, er en misforstått drage som viser seg å være vennlig innerst inne.

Denne Blu-ray-utgivelsen er også utstyrt med DVD-versjon av filmen og et utvalg av ekstramaterialet. Alt i alt en meget god utgivelse av en film som leverer massevis av underhodlning og action.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 20.11.10

Takk til Paramount for anmeldereksemplar.

Dragetreneren trailer:

Last ned som PDF

Originaltittel: How to Train Your Dragon
Regissør: Chris Sanders, Dean DeBlois
Produksjonsselskap: DreamWorks Animation
Produksjonsår: 2010
Distribusjon: Paramount
Bildeformat: 16:9 Letterbox (2,35:1, 1080p)
Lydformat: True HD 5.1
Spilletid: 98 min.
Region: 2
Manus: William Davies, Dean DeBlois, Chris Sanders
Produsent: Bonnie Arnold
Produksjonsdesign: Kathy Altieri
Art direction: Pierre-Olivier Vincent
Supervising animator: Cassidy Curtis, Gabe Hordos, Steven Hornby, Fabio Lignini, Kristof Serrand, David Torres
Musikk: John Powell
Medvirkende: Jay Baruchel, Gerard Butler, Craig Ferguson, America Ferrera, Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse , T.J. Miller, Kristen Wiig, Robin Atkin Downes, Philip McGrade, Kieron Elliott, Ashley Jensen, David Tennant
Produksjonsland: USA
  
Bonus: Legenden om Beinnapperen (kortfilm)
Kommentarspor
Animator's Corner
Trivia Track
Viking-sized Cast (dokumentar)
The Technical Artistry Of Dragon (dokumentar)
The Story Behind The Story (dokumentar)
How To Draw A Dragon
Utelatte scener
Racing For The Gold
Your Viking Profile

Kommentarer

Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2013 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.