Bernard & Bianca i Australia [DVD]

Originaltittel: The Rescuers Down Under
Regissør: Hendel Butoy, Mike Gabriel
Produksjonsselskap: Silver Screen Partners IV, Walt Disney Feature Animation, Walt Disney Pictures
Produksjonsår: 1990
Distribusjon: Walt Disney Studios Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1,66:1)
Lydformat: Dolby Digital 5.1
Region: 2
Spilletid: 74 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Nedenom og hjem igjen

Bernard & Bianca i Australia innehar den tvilsomme æren av å ha åpnet slusene for en lang rekke animerte oppfølger fra Disney-systemet. Filmen er en av bare tre oppfølgere som inngår blant Disneys klassikere. Utover 1990-tallet ble det veldig mange oppfølgere fra studioet som ble lansert rett på DVD i håp om å cashe ytterligere inn på rekken av suksessfulle kinofilmer. Etter min mening ødela oppfølgerne, og deres manglende kvalitet, noe av Disney-magien, men Bernard & Bianca i Australia holder faktisk en kvalitet som gjør at den på naturlig vis føyer seg inn i rekken av Disney-klassikere.

I filmen møter vi unggutten Cody (Adam Ryen) som bor ute i den australske villmarken sammen med sin mor. Cody bruker dagene til å hjelpe dyr ut av forskjellige vanskelige situasjoner. Denne dagen kommer han over en majestetisk (og stor) ørn som trenger hans assistanse. Etter å ha hjulpet ørnen, og tatt med på en fantastisk flyvetur, blir han selv fanget av den redselsfulle krypskytteren McLeach (George C. Scott). Dyrene igangsetter en redningsaksjon og tilkaller hjelp fra den internasjonale redningsorganisasjonen i New York. Bernard (Bob Newhart) og Bianca (Eva Gabor) tar på seg oppdraget og Wilbur (John Candy) flyr dem til Australia. Vel fremme etter en fabelaktig landing er det kjekkasen Jake (Tristan Rogers) som tar dem imot. Sammen må de ta opp kampen mot McLeach for å befri Cody - en kamp som fører dem ut på dypt vann og som også blir en kamp og Biancas gunst.

Bernard&BiancaAustralia_trio_16-9

Bernard & Bianca i Australia følger Hollywoods oppskrift for oppfølgere; gi publikum mer av det samme og spe på med nye karakterer, mer action og mer humor. Følgelig er dette eventyret med Bernard og Bianca mer preget av overdrevet morsomme karakterer og avslutningen er mye mer actionpreget enn det den opprinnelige filmen bød på. De mer finstemte følelsene knyttet til Penny i originalen er borte, selv om også Cody i dette eventyret vokser opp uten far, men det nevnes kun i forbifarten. Det er gjort mindre rom til refleksjon denne gangen og de morsomme karakterene får mer plass. Albatrossen Wilbur, som kun er med i noen få scener i det første oppdraget, får mye mer plass i denne omgangen og andre sidekarakterer blir også gitt mer rom. Dette bidrar til mer variasjon og et mye høyere tempo enn det originalfilmen var preget av.

Filmen er interessant av flere grunner i Disney-sammenheng. Dette er den første Disney-produksjonen som gjør fullt ut bruk av CAPS - et digitalt fargeleggingsprogram utviklet av Pixar. Dette er således det første fullblods samarbeidet mellom de to selskapene som til slutt førte til at Pixar ble “kjøpt opp” og overtok den kreative ledelsen hos Disney i 2006. Filmen viderefører også de tidlige eksperimentene på 1980-tallet med å kombinere digital 3d-animasjon med den klassiske 2d-animasjonen. I filmen er kjøretøyet til Leach utført i 3d og oversiktsbilder fra den halsbrekkende flyvningen til Wilbur i New York og Sydney er også digitalt fremstilt som 3d-modeller. Kombinasjonen av ny og tradisjonell teknikk er heldigere i denne filmen enn i mange av de andre Disney-produksjonene i denne perioden - både før og etter.

Bernard&BiancaAustralia_wilbur_16-9

Det er likevel den klassiske animasjonen som imponerer mest i Bernard & Bianca i Australia. Flyvescenen med Cody på nakken til ørnen er pustfrarøvende og føyer seg inn blandt noe av det mest ekstraordinære Disney har produsert i nyere tid. Animasjonen fremstår som mer forfinet sammenlinket med den opprinnelige filmen som gjorde nytte av xeroxteknikk for å overføre tegningene - noe som resulterte i tydeligere linjer og et mer rufsete uttrykk. Det er Marc Henn som ledet an på animasjonen av Bernard og Bianca og måtte hoppe etter de gamle animasjonskjempene som fortsatt var i vigør hos Disney da originalen ble produsert. Den yngre generasjonen klarer brasene godt og leverer en film som animasjonsmessig ikke står tilbake for noe av det andre Disney produserte i denne perioden.

Bernard & Bianca i Australia var den andre av alle Disneys animerte langfilmer som ikke inneholder sanger. Den mørke og utforskende Taran og den sorte gryte (1985) var den første som helt og holdent klarte seg uten sangnumre. Den australske tematikken følger opp en flerårig fascinasjon av det australske i Hollywood etter de eventyrlige suksessene med Crocodile Dundee-franchisen på slutten av 80-tallet. Den australske kjekkasen Jake, som dukker opp for å ta imot Bernard og Bianca etter landingen i villmarken, er åpenbart modellert etter tøffingen Paul Hogan som legemliggjorde krokodillejegeren i en serie filmer. Det er en nytelse at radarparet Bob Newhart og Eva Gabor er tilbake i rollene som henholdsvis Bernard og Bianca. Dette ble forøvrig Gabors siste filmrolle før hun trakk seg tilbake fra søkelyset og døde i 1995. Det er også en glede at John Candy får godt med plass i filmen som den helgale albatrossen Wilbur.

Samlet sett er Bernard & Bianca i Australia en underholdende film som vil glede hele familien. Riktignok stikker den ikke så dypt følelsesmessig som mange andre av Disneys produksjoner, men av og til er spenning og moro godt nok.

Bernard&iancaAustralia_Leach_16-9

Utgivelsen:
DVD-utgivelsen av Bernard & Bianca i Australia fremstår ikke akkurat som en visuell fest. Overføringen til DVD-formatet er preget av komprimeringsfeil og det oppstår blokkdannelser i bildet når det er store ensfargede felt eller mørke partier. Det er også en rekke andre visuelle blemmer å spore underveis.

Ekstramaterialet er forholdsvis rikholdig til en enkel DVD-utgivelse å være. Vi blir servert en dokumentar om filmens tilblivelse med intervjuer av en rekke sentrale bidragsytere inkludert Glenn Keane og Ruben A. Aquino. I tillegg får vi to klassiske Disney-kortfilmer - begge med Australia tema. Først ut er Mickey Down Under (1948) hvor Mikke og Pluto strever med en innpåsliten bomerang. Deretter er det Donalds tur i Daddy Duck (1948, hvor Donald adopterer en villstyring av en kenguru. Ingen av filmene er blant Disneys beste, men tematisk sett passer de godt inn.

Annet ekstramateriale inkluderer sing-a-long-sang og utklippsbok fra ulike produksjonsstadier i filmen, samt et spill. Alt i alt en forholdsvis rikholdig utgivelse av en film som underholder.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 21.02.13

Takk til Walt Disney Studios Home Entertainment for anmeldereksemplar.

Trailer Bernard & Bianca i Australia:

Relaterte utgivelser:
Bernard & Bianca

Last ned som PDF

Originaltittel: The Rescuers Down Under
Regissør: Hendel Butoy, Mike Gabriel
Produksjonsselskap: Silver Screen Partners IV, Walt Disney Feature Animation, Walt Disney Pictures
Produksjonsår: 1990
Distribusjon: Walt Disney Studios Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1,66:1)
Lydformat: Dolby Digital 5.1
Spilletid: 74 min.
Region: 2
Manus: Jim Cox, Karey Kirkpatrick, Byron Simpson, Joe Ranft
Produsent: Thomas Schumacher
Art direction: Pixote Hunt
Supervising animator: Ruben A. Aquino, David Cutler, Anthony de Rosa, Russ Edmonds, Ed Gombert, Mark Henn, Glen Keane, Duncan Marjoribanks, Nik Ranieri, Kathy Zielinski
Musikk: Bruce Broughton
Medvirkende: Bob Newhart, Eva Gabor, John Candy, Tristan Rogers, Adam Ryen, George C. Scott, Douglas Seale, Frank Welker, Bernard Fox, Peter Firth, Billy Barty, Ed Gilbert, Carla Meyer, Russi Taylor, Wayne Robson, Peter Greenwood
Produksjonsland: USA
  
Bonus: Om produksjonen
Mickey Down Under (1948) - kortfilm
Daddy Duck (1948) - kortfilm
Verdens musehjelpere - sing-a-long
Utklippsbok
Operasjon villmark - spill

Kommentarer

Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2013 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.