|
Herskap og tjenere
Flommen av masseprodusert digital 3d-animasjon fortsetter å strømme over oss. Investeringsiveren synes ikke å ha noen begrensninger og publikums appetitt synes å være umettelig. Produsentene halser etter pengene og forsøker å komme opp med nye konsepter som kan vekke interesse hos et lettkjøpt publikum. En film som Alfa og Omega føyer seg inn i rekken av filmer som overhode ikke byr på noe nytt - verken teknisk eller formidlingsmessig - men som likevel får bred distribusjon i store deler av verden og som følgelig på den måten når et publikum. I Norge skjer dette parallelt med at en animert kvalitetsfilm - en film som ettertiden ganske sikkert vil gi klassikerstatus - Sylvain Chomets The Illusionist ikke får norsk kinodistribusjon. Kanskje det nå er tid for filmbransjen å ta en stopp og gjøre opp den kvalitetsmessige regningen, og revurdere om enhver animert barnefilm skal få bred distribusjon uten at kvalitetskriterier er med i regnestykket.
Alfa og Omega forteller en tam historie til å være om ville ulver. Vi møter Humphrey, en hanulv som nyter livet og dets mangel på forpliktelser som en del av en større gruppe omegaulver. Hunulven Kate er rake motsetningen, som alfaulv er hun bevisst sitt ansvar som fremtidig leder av flokken. Som kjent tiltrekker motsetninger hverandre og dette utgjør rammen for historien. Etter en noe famlende start - nærmest som en unnskyldning for å vise noen effektfulle 3D-scener - starter den egentlige historien med at Kate og Humphrey blir fanget og tatt ut av flokken til et annet naturreservat i håp om å øke ulvebestanden der. I dette fremmede habitatet møter ulvene en rekke nye bekjentskaper, noe som fører til en rekke komiske situasjoner og etterhvert noe spenning også. Avslutningen av filmen er roadmoviepreget da vi følger ulvenes ferd tilbake til den opprinnelige flokken. Men virkelig morsom og virkelig spennende blir det aldri.
Alfa og Omega er produsert i tiden av da "alle" animerte filmer skulle lanseres i 3D - følgelig er filmen stappet av rett-i-trynet-på-deg-sekvenser som skal rettferdiggjøre en 3D-lansering og mulighetene til å kassere på publikums hunger etter en "ny" form for kinoopplevelse. Dette gir også forutsigbare kinosjefer nok et påskudd for å sette filmen på repertoaret slik at de kan skru opp billettprisene og innkassere på et lettkjøpt publikum. En klassisk ond sirkel. Svakheten ved dette opplegget er selvsagt at Alfa og Omega ikke har noe i historien som krever 3D - ei heller noe ved seg som løftes ved å tilføre 3D-elementer i historien. Resultatet blir at filmskaperne konstruerer scener rundt teknikken som gjør at vi får fullstendig umotiverte kamerakjøringer og en rekke scener hvor ulvekompisene til Humphrey sklir på stokker rett mot kamera. Trøttende i lengden og ødeleggende for en film som ville hatt godt av et bedre manus fremfor å bruke masse energi på å imøtekomme teknisk fiksfakseri.
Produksjonen holder et nivå som vi etterhvert har blitt kjent med for underskogen av animasjonsproduksjoner som ikke kommer fra Pixar, Disney, Blue Sky, PDI, DreamWorks eller noen av de andre store animasjonsprodusentene. Animasjonen i Alfa og Omega er outsourcet til indiske Crest Animation Studios og holder nivå deretter. Det gjengse filmpublikummet har blitt så bortskjemt med høykvalitets animasjonsproduksjoner de siste 15 årene at den gryende underskogen av småprodusenter ikke når opp rent teknisk. Så lenge manus heller ikke holder mål, er kampen tapt. Alfa og Omega fremstår som en lavbudsjettproduksjon hvor de mange pelskledde dyrene ikke fremstår med finessene vi har blitt vant til fra Istid-filmene, ei heller sitter voksenreferansene Skrek mestret i starten og når animasjonen befinner seg milevis fra Pixars standard, har Alfa og Omega tapt på alle fronter.
Jeg finner svært lite å glede meg over ved utgivelsen av Alfa og Omega. Riktignok kan man finne en underliggende mening om vennskap og om å sette pris på hverandres ulikheter, men dette er tematikk som filmer for et yngre publikum har tatt opp på mer interessant vis før.
Utgivelsen:
Blu-ray-utgivelsen av Alfa og Omega imponerer ikke. Vi får servert valget mellom å se filmen i 2D- eller 3D-versjon og det er det hele. Intet ekstramateriell. En usedvanlig fattig utgivelse av en film som ikke tilfredsstiller på noen fronter.
Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 15.08.11
Takk til SF Norge for anmeldereksemplar.
Trailer Alfa og Omega:
|