5 spørsmål: Lasse Gjertsen

LasseGjertsen_primo

Norskanimasjon.no stiller 5 spørsmål til aktører i det norske animasjonsmiljøet. Denne gangen er det Lasse Gjertsen som besvarer 5 spørsmål med 5 ærlige svar.

Lasse Gjertsen har fått overskrifter som Norges viktigste filmskaper (Rushprint) og Norsk YouTube-kjendis bannlyst etter selvmordsvideo (VG) slengt etter seg etter at han eksploderte på YouTube med filmeksperimentet Hyperaktive i 2006. Filmen spredte seg som virus over nettet og Lasse Gjertsen ble bedre kjent som YouTube-Lasse eller lassegg (som var brukernavnet på YouTube). Hyperaktive ble fulgt opp av den ennå mer suksessrike Amateur som videreførte den hyperaktive klippestilen og førte til at Lasse kom på tredjeplass på YouTube-awards i 2006. De to filmene har blitt vist mer enn 20 millioner ganger til sammen - hvilket sannsynligvis gjør Lasse Gjertsen til Norges mest sette filmskaper.

Tilbudene stod i kø. I løpet av noen hektiske måneder ble Gjertsen kontaktet av MTV og Chevrolet for reklamefilmoppdrag. Til og med Hollywood kom bankende på døra, men alle fikk nei fra den unge filmskaperen. Gjertsen har valgt å følge magefølelsen når det gjelder hvilke tilbud å akseptere og har jobbet med kortfilm- og musikkvideoprosjekter som betyr noe for ham. Dette har ført ham til å gjøre musikkvideo for den italienske cellisten Giovanni Sollima og for den norske gruppa Katzenjammer, samt den animert kortfilmen Consoul produsert av bergensbaserte Alligator. Selv kongehuset har fått øynene opp for den karakteristiske stilen til Gjertsen og gitt ham oppdrag på vegne av Kronprinsparets Humanitære Fond.

Til tross for millioner av seere og øyensynlig fete filmtilbud, har det ikke vært mulig for Gjertsen å leve som animatør og filmskaper. Nå satser han videre på filmutdanningen som startet på Møre folkehøgskole og fortsatte på Kent Institute of Art & Design i England. I de kommende årene blir Gjertsen å finne i Trondheim og videre studier. For mannen som en gang fikk pådyttet tittelen Norges viktigste filmskaper, har møtet med norsk og internasjonal filmbransje ikke vært forløsende... ennå.

Vi har stilt Lasse Gjertsen 5 spørsmål:

1. Hvordan står det til og hva jobber du med nå?
Takk, jeg lever. Jeg jobber for tiden i en barnehage i Trondheim, og skal studere her til høsten.

2. Hvordan er det å jobbe med animasjon i Norge for tiden?
Det er mulig jeg har hatt en smule uflaks, eller at jeg bare er for sløv til å knote meg igjennom fondenes byråkratiske systemer, men for min del er det svært vanskelig, hvis ikke umulig. Det virker som at dersom man har et ønske om å overleve som animatør i Norge, må man enten støtte det tilbakestående forbrukersamfunnet ved å lage markedspropaganda, eller ha et familiemedlem med masse penger og/eller en høy stilling i en av TV-kanalene.

Norge tviholder på de gamle kunstnerne sine, men glemmer å gi de nye en sjanse. Jeg har snakket med flere produsenter om eventuelle prosjekter, men det virker som om de ikke tør å satse på noe som helst, så sant det ikke inkluderer en bombesikker garanti for salg. Hvordan i all verden skal man kunne utvikle seg når man har slike holdninger? Dette gjelder ikke bare animasjonsfilm, men kunst og innovasjon generelt.

Jeg har vurdert følge fotsporene til mange kunstnere før meg, og de fører ut og forbi landegrensene. Norge har kanskje en av verdens beste levestandarder, men når det gjelder kunst og kultur bor vi i et U-land.

3. Hvilke filmpolitiske grep ville du gjort for å styrke animasjonen i Norge?
Jeg tror en stort problem er at nordmenn flest ser på animasjonsfilm som noe barnslig tullball, og der må jeg si at nordmenn er virkelig fantasifulle! Målet da ville vært å endret holdningene til folk og åpnet interessen for animasjonsfilm ved å vise hvor fantastisk grenseløst og progressivt underholdene det er!

For å gjennomføre dette ville jeg gitt bedre støttetilbud for de animatørene som ville sette igang selvstendig, slik at noen andre enn godt etablerte bedrifter fikk sjansen til å drive med animasjon profesjonelt, UTEN å måtte ha en "ordentlig jobb" for å overleve. Dette ville jeg kombinert med å ha danne større muligheter for visning av kortfilm på TV og kino. Norge har ufattelig mange gode kortfilmer, mange av dem animasjonsfilmer, og jeg synes det er en stor skam at de kun blir vist på festivaler.

4. Hva inspirerer deg?
Animasjonsfilm har alltid vært den største interessen min, så jeg blir veldig inspirert av gode animasjonsfilmer, samt nyskapende kunst. Tanken på en ni-til-fire jobb gjør med uvel og skjelven, og er med på å inspirere meg til å ikke gi opp! Ellers blir jeg inspirert av filosofi, marijuana og magiske sopper.

5. Hva byr fremtiden på?
Jeg skal begynne å studere film til høsten, for å utvikle meg kunsterisk og for å faktisk ha tid til å være kreativ! Jeg har planer om å prøve meg på et comeback på Youtube i håp om å bli oppdaga av en god produsent, før jeg eventuelt gir opp og raner en bank :)

Publisert 13. mars 2010

Relaterte artikler:
5 spørsmål: Rune Spaans
5 spørsmål: Hanne Berkaak
5 spørsmål: Kajsa M. Næss
5 spørsmål: Rasmus A. Sivertsen
5 spørsmål: Kristian Hammerstad
5 spørsmål: Endre Skandfer
5 spørsmål: Eric Vogel

Kommentarer

Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2013 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.