|
|
|
|
|
|
Den kulturelle skolesekken
Forfatter
|
Melding
|
admin
|
31. mai 2005 19:48:46
Den kulturelle skolesekken
Kort oppsummering av møtet om honorarsatser i Den kulturelle skolesekken:
|
Kaja
|
02. juni 2005 09:00:40
Den kulturelle skolesekken
Norsk filminstitutt (NFI) prøver å hjelpe oss å fastsette takster for hvor mye filmskapere (og andre kunstnere) skal ha i honorar når vi reiser rundt på skoler som del av Den kulturelle skolessekken (DKS). Jeg vet ikke hvor mange av dere det gjelder, men det vil ganske sikkert gjelde fler og fler, siden DKS er en statlig satsning som forhåpentligvis skal øke år for år, og som fortsatt er veldig i oppstartsfasen.
I møte med NFI, Norsk Filmforbund og foreningen Norske Filmregissører snakket vi om at det ville være veldig greit å enes om en fast sum som utøverne (altså vi) har krav på pr. arbeidsdag og en fast timepris for forberedelser. Konkrete summer har vi ikke kommet frem til enda, men vi ta utgangspunkt i dag-satser turnerende utøvere har hatt hittil, noe a la 2000 kr/d eller litt mer.
Vi ble bedt om å lufte dette for våre miljøer, og ta med tilbakemeldingene til videre møter. Dersom vi enes om noe kokret vil satsene bli spredd gjennom ulike kanaler, slik at de over tid kan bli en innarbeidet praksis.
Hva synes dere animatører der ute? Har dere noen erfaringer med jobbing for DKS?
|
Lise
|
11. juni 2005 00:15:21
Den kulturelle skolesekken - honorarer
Det har vært snakk om å ta utgangspunkt i satsene i avtalen mellom Filmforbundet og Produsentforeningen.
Disse honorarsatsene tar utgangspunkt i at et "filmarbeidsår" er 150 dager. Dette fordi filmarbeiderne er freelancere og ikke har arbeid hver dag hele året. Likevel skal de ha en brukbar inntekt på årsbasis.
Slik må animatører tenke også. Man må m.a.o. se på hva slags oppdrag det er snakk om innenfor Den kulturelle skolesekken. Er det enkeltstående dager eller er det oppdrag som strekker seg over uker eller måneder? Kanskje det bør være forskjellige satser for lange og korte oppdrag.
Filmforbundet og Produsentforeningen har ikke satser som gjelder animatører. I mange tilfeller vil det kanskje være naturlig å se på satsene for regissører. Men hva med en egen sats for animatører? Det ville synliggjøre både faget og fagpersonene. Og det ville gitt en ryddigere bransje.
Animatører har ofte lang utdannelse. Det synes jeg honorarsatsene bør reflektere.
Men det er på tide at animatørene samler seg og stiller noen krav! Ellers kan det hende skolesekken blir langt mer lønnsom for skolen enn for animatørene...
|
Kaja
|
05. juli 2005 14:37:30
honorarsatser, i og utenfor skolesekken
Jeg er hewlt enig med det Lise skriver. Det er på tide at vi organiserer oss. Jeg tror ikke det er fornuftig å gjøre FFAF til en fagforening, men vi har en mulighet til å forhanmdle fram egne honorarsatser for animatører innenfor Filmforbundet.
Forbundet skal begynne å lage ny overenskomst med Produsentforeningen til høsten, så dersom vi ønsker å få til egne honorarsatser er det på tide å komme på banen i august. Jeg synes vi burde kalle animasjonsmiljøet sammen til et møte etter sommerferien, og sette i gang diskusjonen.
|
cathrine
|
30. januar 2006 11:09:51
Den kulturelle skolesekken
Er det noen som vet om man er kommet fram til noe i denne honorar-saken? Ser det er lenge siden denne diskusjonen pågikk - men dette var det eneste jeg fant om saken... Er det blitt fastsatt noen daglige honorar-satser for DKS?
|
admin
|
31. januar 2006 21:36:22
re: Den kulturelle Skolesekken
Til Cathrine og andre interesserte.
Nedenfor følger referat fra siste møte som Foreningen for animert film arrangerte før jul vedr. honorarsatser. Det har ennå ikke blitt avholdt noe nytt møte etter nyttår.
Referat fra møte i Foreningen for animert film.
Filmens Hus 1. desember 2005
Tilsted: Kaja Wright Polmar, Margaret Emdal, Kai Solberg, Jan Rune Blom, Endre Skandfer, Elin Grimstad og Janne Hansen
Møteleder: Kaja Wright Polmar
Referent: Janne Hansen
Saksliste:
1. Kalkyleskjema for animasjonsbransjen til Filmfondet
2. Arbeidsgruppa sitt forslag til inndeling av fagfunksjoner
3. Honorarsatser for animasjonsbransjen
4. Eventuellt
1. Kalkyleskjema for animasjonsbransjen til Filmfondet
Vi fortsatte arbeidet fra forrige møte med å få animasjonsbransjens fagfunksjoner inn i Filmfondets kalkyleskjema. Diskusjonen gikk ut på om vi ønsker en egen bolk i det allerede eksisterende skjema for filmbransjen, eller om vi ønsker et eget kalkyleskjema. Konklusjonen ble at vi ønsker å være en del av filmbransjen, derfor vil vi ha en egen bolk i kalkyleskjemaet, hvor alle fagfunksjoner er med (også f.eks utgifter til musikere). Videre ble det minnet om at animasjon nå oftere er en del av vanlige filmproduksjoner, hvor da det å finne animasjon på samme kalkyleskjema er en fordel.
Vi bør ta kontakt med Filmfondet for å høre hvordan vi går videre, og å legge fram det vi hittil har kommet fram til. Endre Skandfer meldte seg frivillig til å ta kontakt med Arve Figenschou på Filmfondet, og gir han listen (som arbeidsgruppa kommer fram til) over hvilke punkter vi ønsker å ha med på kalkyleskjemaet.
2. Arbeidsgruppa sitt forslag til inndeling av fagfunksjoner
Endre Skandfer ga et referat fra arbeidsgruppa sitt møte som fant sted den 24. november 2005. Tilstede på arbeidsgruppemøte var Stig, Endre og Janne. Ingen fra data-animasjon var tilstede. På møtet ble det laget et forslag til inndeling av honorarsatser for klassisk tegnefilm. Janne lagde senere en inndeling for stop-motion. Begge forslagene ble framlagt på fellesmøtet.
Det kom fram mange momenter i forhold til ”rangeringen” av fagfunksjonene, for å passe dem inn i de eksisterende honorarsatsene. På flere punkter var det ikke samsvar mellom tegnefilm og stop-motion. Videre kom det synspunkter på hvilke funksjoner som er rangert høyere enn andre. Det ble enighet om å korte ned på anntall inndelinger til 4 eller 5 (filmbransjen opererer med 8 inndelinger). Videre kom det forslag om å slå sammen enkelte fagfunksjoner for å forenkle.
Arbeidsgruppa avtaler nytt møte i løpet av desember, for å samkjøre listene for å lage en felles inndeling for alle animasjonsteknikkene.
3. Honorarsatser for animasjonsbransjen
Oppsummering fra forrige møte om diskusjonene rundt hva som er et langt og hva som er et kort engasjement. Vi kom ikke fram til noen endelig konlusjon, men det var enighet om at inndelingen filmbransjen bruker, ikke kan overføres til animasjonsbransjen, pga. at de opererer med andre definisjoner av hva som er lange og korte engasjementer.
Det kom forslag om at animasjonsbransjens høyeste lønnstrinn på honorarsatsskalaen begynner på filmbransjens trinn 3. Forslaget kom etter å ha regnet på hva vi mener er en levelig årslønn for en animatør. Det ble begrunnet med at vanlig filmarbeidere har kortere engasjementer på jobb enn animatører, og derfor har mer utforutsigbarhet enn i animasjonsfilmbransjen.
Det var enighet om å plassere flere av fagfunksjonene innen animasjonsfilmproduksjon i samme lønnstrinn enn hva som var arbeidsgruppas forslag.
4. Eventuellt
Angående kommentarer til standardkontrankten kom det forslag om å tilføre timebetaling i tillegg til dag- og månedsbetaling.
Forslag om å legge arbeidsgruppas resultat ut på Forum for diskusjon på nettsidene http://www.norskanimasjon.no/pub/index.php/ffaf/forum
Neste møte foreslås lagt til etter nyttår.
Forslag til saker for neste møte:
- Tilbakemelding fra Filmfondet. Hva sier de ang. kalkyleskjema?
-Arbeidsgruppa legger fram det de har kommet fram til når det gjelder å samkjøre listene på fagfunksjoner for alle animasjonsteknikkene.
- Diskutere videre hva som er korte og lange engasjementer, og finne plassering i skalaen over honorarsatser.
|
Kaja
|
06. februar 2006 12:49:10
Den kulturelle skolesekken, honorarer
Det virker som det hersker litt forvirring omkring de ulike møtene om honorarsatser som FFAF har arrangert og deltatt på. Én ting er de generelle honorarsatsene for animatører, som vi ønsker å få inn i overenskomsten. I denne saken stemmer det at vi skal ha neste møte snart, inkalling følger om ikke så lenge.
Men når det gjelder honorarsatser for oppdrag for Den kulturelle skolesekken, som vel Cathrine lurte på, så er saken mer avklart gjennom felles møter mellom de ulike fylkene og organisasjonene til de forskjellige kulturformene (deriblant FFAF):
De fleste kan samles rundt at et fornuftig dagshonorar er ca. 2300 kr pluss utgifter, dvs. at reise og kost skal være dekket (også evnt. overnatting dersom det er nødvendig). Du skal også få betalt for noe forberedelser, timebetalt eller en fast sum. Disse satsene er veilendende, og hver enkelt står fritt til å prøve å få mer betalt. Men tibakemeldingen fra fylkene (som skal kjøpe kulturtilbudene) er at en del prosjekter er overpriset og dermed ikke blir vurdert som interessante.
|
|
|